【食譜】参薯湯圓
2018年03月07日19:59
0
0

正月十五是元宵節,亦是上元節。

跟住這段大家無興趣可以跳過,我係想話比大家知上元節係三宮大帝之一 天宫大帝的誕辰,三宮是指上元賜福天宮紫紫大帝,中元赦罪地宮清虛大帝,下元解厄水宫洞陰帝合稱,全名三元三品三宮大帝,咁即係乜,天宫即係我地成日講天宫賜福果位,中宫就係好出名盂蘭節果位,小宫係十月十五日洞陰大帝誕生日,不過好多人上元及中元時祭祀過後下元就不供奉,但它們是負責為人祈福、赦罪、解厄。要先做中元,再做下元到來年才可以受到天宫賜福的,所以大家要留意啊!

0
0

講左咁多口水都乾,煲個糖水潤下先,湯圓餡用大小姐最鍾意果款片糖做。

0
0

0
0

參薯一般好大舊,揀左好耐先揾到兩舊細嘅,睇唔出佢地成三斤幾架。

0
0

参薯去皮切滾刀塊,放入煲內,薑一大舊洗淨拍扁放入煲內,加入適量清水大火煲至参薯熟透後變透明加入半塊片糖調味。

0
0

糯米粉適量,加水搓成粉糰,片糖切成小粒放入粉糰中包成粒狀,放入参薯湯內煮至浮起即成,因為湯丸內餡較甜,所以糖水部份我只用少許片糖調味。

0
0

原文連結:

【食譜】参薯湯圓

相關文章:

【食譜】撃退感冒!蔥雞湯

小安琪

小安琪~ ~因為喜歡吃,想同大家分享些簡單、容易、方便、又味美之食譜 哈~ ~

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽