代裏田坤
2018年02月23日13:28

簡介

黃柏高(Paco),03年成為電影製作人,近年兼任飲食達人、知名玄學家李丞責博士經理人及運動員經理人,集四職於一身。業務雖繁忙,但仍為本?專欄「Paco 巨星飯堂」,及《頭條日報》周一專欄「名人會」擔任主持,與巨星、名人深情對話。

協力☆吳靜 攝影☆梁比利 設計☆美術組

邊個話男女之間冇真友情?今次「Paco巨星飯堂」就有一對好朋友:田蕊妮(阿田)見證坤哥吳業坤入行到走紅,仲?唔同?劇集交手,培養出真友情。

佢?仲?TVB五十周年台慶劇《誇世代》中,繼續合作,擦出火花。我就特別邀請佢?,同劇中拍檔蔣家旻,去到位於銅鑼灣?高質鐵板燒餐廳「鹽澤」,品嘗高級?鐵板燒,細說「誇」背後?真感情。

坤哥、阿田同家旻(左至右)?《誇世代》中各有發揮,為觀眾帶?不少笑聲。

靈魂交換

阿田和家旻都好耐無見,而吳業坤則是首次認識,估唔到獲阿田賜名「坤哥」的他,甫見面已經有笑位。

阿田話:「佢?時參加歌唱比賽,我係MC,佢梗係無大無細?啦!(咁大膽?)(坤哥:「?時未敢?!」)?時見佢戇?戇?,日日返到?綵排唱歌都係咁,咪叫佢阿哥,叫?叫?就變?坤哥囉!點知佢真係以為自己係阿哥!」

坤哥就扮認真話:「真係以為係,娛樂圈係個大染缸?嘛!」

哈哈哈!阿田就繼續劇透,表示除有Bobby同坤哥靈魂調轉外,原來佢一樣有同其他角色交換靈魂,「中間我又會突然間同張繼聰靈魂調轉?!即係調?調去,編劇唔亂??勁?嘛!我?入面演個小女人『凌潔茹』,係個奴性好強?老婆,老公話一就一話二就二,聽晒老公點。(咁非常好喎!)對我?講係一個新嘗試?。(但係你本身係咁?!)你真係了解我呀!哈哈!我同個個講冇人信我呀!(我梗係知啦!)你就知啦!不過要我做番我自己都好難?!哈哈!」

家旻就介紹自己演的「楊紫惠」貪慕虛榮,「坤哥佢有追我,但我當佢係兵,我個人比較鍾意走捷徑,見有錢仔就溝,其中一個係張繼聰。」

▲我帶三位嘉賓去到全港數一數二?鐵板燒餐廳,位於銅鑼灣?「鹽澤」,品嘗頂級?鐵板燒,暢談鏡頭以外?趣事。

▲前菜三點($85/份):日本大和芋配梅子醬、紅酒慢煮八爪魚及??魚凍配大菜酸汁(後至前),各有特色。

▲活帆立貝($240),將帶子以大火煎香,外脆內juicy。

▲有機番茄沙律($88),選用自家製香檳配拌有機番茄,清新開胃。

▲▲阿田?劇中罕有地飾演小女人,對「老公」歐陽震華千依百順,而後者就同坤哥?角色靈魂互換,引發連串故事。

份外有緣

至於坤哥就笑指,劇中?Bobby用佢演?「包豹」身體去溝阿田。「阿田要幻想係我去做戲,都應該幾辛苦?,又去食燭光晚餐,又好sweet咁睇戲,仲望住講情深說話。如果真係要我去演,我真係驚戲假情真囉!(阿田:「係呀!對住我做戲好難抽離!」)我對上?幾部戲都抽離唔到呀!

「其實由《巨聲》開始都抽離唔到。(阿田:「對上?部戲佢?天台度,我搣佢?手指整死佢?,佢一路抽離唔到,日日上天台跳落?呀!」)講我死?會纏住你!(阿田:「所以你𠵱家纏住我呀!」)」

睇佢?你一言我一語,妙語連珠,以為「田坤」已經講完,點知仲有「下半場」。阿田話:「纏到叫我幫你帶劇本,又要幫你買凍檸茶走甜,再??話,我自己本身泰拳都打得好唔錯?,唔使我老公出手囉!」

「坤哥」之名係阿田所起,二人私交甚篤,妙語連珠。

▲成日話要「食好西」?坤哥,飯腳包括阿田,仲有剛為人母?賴慰玲。

▲張繼聰同阿田會有靈魂互換?情節外,同家旻都有親熱?戲份。

▲香脆洋芋平政魚($220),除去平政魚?厚身魚皮,加上一層秘製醬汁黏實薯片,?鐵板上以大火煎香,添加層次。

▲西班牙紅蝦四吃($480),將蝦身煎香,蝦頭煮麵豉湯,蝦膏配搭稻庭烏冬,蝦腳烘乾炒成小食。我同阿田都特別推介蝦膏稻庭烏冬,食出鮮味!

重遇真身

講番劇情,阿田最深刻就首推跟「老公」真身重遇?一刻,佢話拍?時候都好感動。「我一路以?眼見?坤哥,其實個靈魂係Bobby家嘛!但我『老公』失蹤?咁耐,突然?我面前出現喎!我好感動之餘,我又係咁打佢!因為接受唔到呢件事,佢走?咁耐,突然話返?就返?,?段時間好辛苦?嘛又裝備好自己,又學識點樣獨立,所以呢場戲心情係好複雜幾得意?,希望觀眾都可以留意?(你演技唔使講啦!)都唔係?!我拍時自己都好感動呀!」

而坤哥亦自爆有場同麥明詩?感情戲,要被對方狂打,「佢真係拳拳到肉咁打落?,都打?4、5個Shot,可能佢俾?錢導演啦!」

▲劇中大把好戲之人,包括邵美琪﹙右﹚。

▲家旻?劇中同陳豪及麥明詩,有唔少對手戲。

▲日本A5佐賀和牛($1,320/200g),嫩滑多汁。

▲煙燻黑毛豬($360),以蘋果木煙燻過?黑毛豬,煎至六、七成熟,肉質嫩滑,仲有香濃?煙燻香味。

▲鐵板香草法國乳鴿($200),嚴選法國進口?優質乳鴿,煎香後入口啖啖肉,嫩滑多汁。

被網友指為「偽毒」?坤哥,?劇中難逃「當兵」?命運,其中一名「娘娘」就係家旻。

鹽澤

地址:銅鑼灣耀華街38號Zing!28及29樓

電話:24023318

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽