潛行影帝
2018年01月31日17:31

能夠成為影帝,代表演員?演技獲公眾認可,除咗有鼓勵作用,最重要就梗係備受肯定。林家棟?演技,從佢?影帝獎座已經反映到,但?即將上映?《狂獸》中,佢繼續挑戰自己,專登去學潛水,只係為?處理戲中?水底演出同動作場面。

今次「Paco巨星飯堂」,我就誠邀影帝,同埋?電影中同張晉對戰?灰熊(蘇偉泉),去到位於銅鑼灣?「米走雞Deluxe」,品嘗特色雞煲,暢談連場水戰背後?故事。

服裝提供☆Initial(林家棟)

髮型☆Alex Chan@projetz4 / J. A. C. K. Factory(林家棟)

化妝☆Esther Huang@J. A. C. K. Factory(林家棟)

協力☆吳靜 攝影☆梁比利 設計☆黎志堅

力撐新導

家棟表示,今次參與演出電影,大部分係因為導演李子俊。「我好似Paco你咁,撐新導演!子俊之前做過好多戲?副導演,今次係佢第一次做導演,梗係要支持?!佢?兩年前就俾我睇呢部戲?劇本,你知啦,佢個樣幾咁凶狠?啦,我咪應承佢演囉,點知應承?之後先知咁大鑊!

「戲入面好多激烈?動作,畫面?風格好強烈,我好欣賞子俊諗到?水底玩,個個就為?呢部戲,去學潛水。最重點係張晉以前對水有陰影,所以本身好驚水,但都去學潛水,就知個劇本有幾好!」

?陸地上拍肉搏戲,要打得精采已經有難度;?水底拍打鬥場面,更加考起演員同導演,今次有資深?李忠志擔任動作導演,不論?海、陸,都有好多出色?動作設計,令家棟去學潛水?誠意,唔會白白浪費。

影帝家棟同電影新丁灰熊,?動作鉅片《狂獸》中首度合作,同張晉、余文樂等星級人馬,大鬥演技。

▲家棟大讚張晉?專業精神,克服自己?恐懼拍攝水戰。

▲?魚市場拍攝?追逐打鬥戲,最令灰熊難忘。

▲我帶兩位嘉賓去到位於銅鑼灣?「米走雞Deluxe」,品嘗特色fusion雞煲,再暢談《狂獸》?幕後故事。

▲黃金芝士雞煲($168),雞煲為中菜,融入西餐?烹調手法,先用西式低溫慢煮十二小時,煮出芝士濃郁?香味,再以中式猛火炒製雞煲作收尾,為中西合璧?fusion煲。

▲▲火焰麻辣雞煲($158),以香料而非辣油為主導,用三十多種香料製作,先將雞炒至八、九成熟,再配以玫瑰露酒點火炒香(上圖),將香料精華鎖入雞肉中,做出麻辣?感覺。

深夜潛水

一講潛水,家棟就話:「?水底拍戲,我都會恐懼?!因為有場戲,講我甩?個氧氣筒,拍?晚係深夜三、四點,?西貢拍,夜晚拍呢?深海潛水戲,仲恐懼!

「話就話有好多工作人員,但係個個都離我成二、三十呎咁遠,有咩事起?,好似有鯊魚扯我落去咁,佢?點都?唔切救我啦!」

克服恐懼,家棟話最羨慕張晉。「呢部戲打?比例多,張晉直情係型英帥靚正!佢個造型染金毛,?片場?煞氣好強,一打就更加唔使講,加埋佢場場都搏晒命,真係正!」

▲為?部戲,家棟特地去學潛水,處理戲中?多幕水底演出。

▲▲家棟?未上映?新作《智齒》中,一樣要應付連串動作場面,仲同日本型男池內博之(左圖右)、李安兒子李淳(上圖右)及國內女星劉雅瑟(上圖左)交手。

貴為影帝級人馬,家棟?演技自然不用置疑,而且佢為演繹角色所下?苦功,仲好值得後輩學習添!

▲鮮炸響鈴($48)為餐廳自家製,香脆可口。

▲竹笙墨魚滑($88),將墨魚膠釀入竹笙中,過程耗時,而高度吸湯汁?竹笙,包住彈牙?墨魚滑,造出「爆醬」感覺。

▲虎蝦($98/6隻),每日新鮮運到,蝦肉鮮甜彈牙。

力搏張晉

灰熊?戲中同張晉?對手戲最多,而且仲俾阿晉撳住?打。「我?魚市場同船上面,都要同張晉對打,仲要俾佢撳落水!雖然拍?時係夏天,但係拍我?船上,俾張晉撳落水?場戲?日,個天好陰,氣溫唔高,拍第一個take?時候,我都覺得凍凍?,但為?出??效果好?,我哋都拍?五、六個take。張晉好堅!打得好睇就預?,但係佢撞親腳都keep住做戲,呢樣真係要學!」

哈哈哈!身邊有咁pro?榜樣,令灰熊都唔敢怠慢。「另一場戲要我跳船,由A船跳去B船,兩架船都係全速開緊。志叔(動作導演李忠志)示範跳一次俾我睇,跳完問我得唔得,我實話得?!但其實我係有?驚,跟住跳第一次就『墩』到條腰,都要忍住痛跳第二次,好彩?個take就OK?,唔係我實散晒!」

由足球運動員轉型成演員,廿九歲?灰熊甚有決心,今次參演電影只係佢踏出?第一步。

▲黑松露魚麵($138),將黑松露、蟹籽同蛋白加入魚麵打起,入口有好豐富?松露香,口感香滑彈牙。

▲哈哈蝦中寶($118),將大蝦釀入溝有露筍和蟹籽?手打蝦膠,入口既有豐富蝦味,又有清新?感覺。

▲手切新鮮牛頸脊(大$298/小208),鮮味嫩滑。

▲▲?動作導演李忠志(上圖左三)?精心設計下,唔只武術高手張晉,其他演員包括灰熊(左圖右),都打得火花四濺。

米走雞Deluxe

地址:銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心3樓全層

電話:93415931(Whatsapp)

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽