被李思捷氹掂出山 廖偉雄隔17年再演笑片:收1蚊酬勞都拍
2018年01月30日14:51
燦哥復出幕前,再放笑彈。

【星島日報報道】李思捷自導自演的賀歲電影《一家大晒》,找來狄龍、元秋、蘇玉華、林敏驄、錢小豪、羅家英主演,集合多位演藝圈精英爆笑演出。除了狄龍大哥破天荒演搞笑戲外,另一亮點還有闊別大銀幕多年的「燦哥」廖偉雄。

燦哥對上一部演出的港產片,已經是2001年的《漫畫風雲》,能夠打動燦哥17年後出山拍笑片,片酬只屬其次,重點是導演李思捷交出2百分誠意,才令棄演從商燦哥復出幕前。燦哥表示:「其實思捷畀劇本我睇時,我唔想拍,因為實在冇時間,更加唔想分心拍戲,影響農場的工作,後來思捷專誠到我位於廣州花都的農場找我,誠意十足,想推都推唔甩,但我事先聲明,只有1日檔期可以幫忙拍攝。」

提到酬勞是否很吸引?燦哥坦言就算收1蚊酬勞都會拍:「錢,大家都未傾,事實係我現在不是靠演藝行業搵飯食,多與少不是重點,畀1蚊又好,唔畀都好,我當玩吓客串無所謂。」燦哥仗義相助,李思捷當然識做,安排燦哥飾演自己老闆,辦公室內還有多位比堅尼性感靚女與燦哥做對手戲。

話晒一代笑匠,雖然久未在幕前演出,但燦哥一埋位,搞笑細胞便馬上爆發,李思捷更稱呼燦哥做燦神,他說:「燦神好犀利,值200分,好耐冇睇過佢做呢類戲,狀態依然好fit,做喜劇幽默感好重要,燦神就是天生呢類人,真係好多謝佢幫忙。」除了燦哥出山客串,李思捷的好友蘇永康也專誠來到《一家大晒》現場探班打打氣。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽