【裝修風水】複式裝修的5大風水禁忌!
2018年01月16日14:30

複式房屋一般都係兩層,作為大戶型嘅複式房屋,因為裝修過程中需要注意嘅事項特多,所以往往會容易忽略風水問題,今日裝修佬同大家分享下複式樓裝修嘅風水禁忌,一齊去文!

0
0

忌樓梯穿堂

複式樓樓梯一般連接樓層通道,樓梯穿堂係指樓梯設係客廳或者客廳附近,對成個複式樓房屋造成一個穿堂形煞,對住宅不利,而居住者會經常出現腸胃不好,女士婦科病常伴等問題。

忌不納氣

複式樓一般層與層之間區難以區分,如果有好嘅氣場流進室內,則會被消退,導致好氣場無法達到最常用地方,而唔好嘅氣場準則係室內出唔到,因此,複式樓設計結構不宜複雜,否則不利於房屋吸氣納氣。

0
0

玄關裝風扇或冷氣

入門玄關裝風扇或冷氣,無論係一般住宅還是複式樓房屋,都不利於招財,從門口進入嘅好氣場或者財氣,經過玄關風扇或冷氣亂吹,則會組織氣流流入室內,會對成個住宅呈現泄財局面。

忌窗台做床

好多朋友為節約空間或會增加床嘅面積,將窗台與床搭埋一齊,此舉若與街道太近,會影響睡眠品質,如果強烈燈光或雷電交加嘅夜晚,會導致居住者心理恐懼,亦有光煞之意。

忌兇猛裝飾物

為提高生活品味,好多人會係室內掛一D裝飾畫,但房屋裝修裝飾畫忌兇猛圖畫,否則會影響居住者正常生活,亦不利於事業及身體健康。

(文:巨龍)

(以上圖片均來自網路,如有任何版權問題,請與本站聯絡)

原文連結:

【裝修風水】複式裝修的5大風水禁忌!

相關文章:

家有寵物!應該如何清潔消毒?

裝修佬

致力於令香港沒有麻煩/爛尾的裝修。為實現這個使命,全體裝修佬成員不斷努力,推動裝修、建材、家居市場的規範化,改變著數千萬家庭的裝修方式和置家理念,為用戶創造卓越的互聯網裝修體驗。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽