澳遊樂園
2017年12月18日14:03

要拉近人與人之間?距離,音樂係一個最?feel?渠道,既冇語言限制,亦冇地域規範。今次「Paco巨星飯堂」?嘉賓,就係用音樂打破界限?例子:陳慧敏﹙慧敏哥﹚同小肥(徐智勇),同樣來自澳門,同樣以音樂打動人心,仲即將先後舉行演唱會,與歌迷同樂。

我帶兩位嘉賓去到位於觀塘?「Mini Friday」,一邊品嘗特色?西式美點,一邊暢談音樂經。

協力☆吳靜 攝影☆梁比利 設計☆黎志堅

傻瓜組班

一講到演唱會,將於11月1日?旺角麥花臣場館,舉行香港首個售票演唱會?慧敏哥,就相當雀躍。「我希望透過呢個音樂會,俾到大家一股傻勁,繼續做自己喜歡做?事,有勇氣繼續行自己?路。我覺得『傻』係好事,好似Steve Jobs話齋,只有瘋狂到想改變世界?人,先可以改變世界。唔係話我想改變世界,但係要堅持自己?信念,都係要有傻勁先做得到。」

入行七年,慧敏哥對自己?音樂,要求仍然嚴謹,為?今次?演唱會,佢特別邀請著名演唱會監製康家俊擔任創作總監,RubberBand?阿偉就擔任音樂總監,仲有佢唔少「巨聲幫」?好友,都力撐呢個香港「首唱」。「好多朋友都仗義幫忙,出心又出力,好似Alfred(許廷鏗)、阿Mag(林欣彤)、阿肥同李拾壹,佢?知道我第一次?香港開騷,仲緊張過我,又俾好多建議,令我好溫暖。鄧小巧又第一時間話會?捧場,坤哥(吳業坤)又用私己買十張飛,呢?人情真係唔知點還,特別係坤坤,佢曾經開騷,知道過程有幾吃力,所以佢話會加大力度支持我,我真係好感動!」

為?不負樂迷同好友,慧敏哥話除?唱自己?歌,仲會精挑鄧小巧、林欣彤等?歌曲。「我會唱一?大家未聽過?歌,一??自唔同年代?粵語經典歌,最有意思?一首,係我寫俾阿Mag?demo歌,當時她有段時間唔舒服,我就寫?呢首歌,裏面有好多大家之間經歷,到時我會同佢合唱。」

音樂無分地域,所以小肥同慧敏哥兩把?自澳門?靚聲,?香港都走出屬於自己?樂與路。

▲早前為拍新歌《我們叫傻瓜》?MV,慧敏哥?酷熱天氣下又唱又跳,盡顯佢口中?「傻勁」。

▲入行以?首次?香港舉行售票演唱會,慧敏哥自言要以最佳狀態會樂迷。

▲我帶兩位嘉賓去到位於觀塘?「Mini Friday」,一邊品嘗令人有驚喜?西式美點,一邊暢談音樂經。

▲原個番茄沙律($98),原個番茄配上露筍?喱及乾番茄等配料,味道清新。

▲迷你三色沙律蛋糕($98),分別為紅菜頭、芒果及牛油果口味,既有特色又開胃。

▲牛油果蟹肉沙律($108),以青瓜包裹沙律,配上酸酸甜甜?芒果醬汁,鮮味!

一月一曲

慧敏哥開show在即,小肥就會等到明年二月,先以歌會樂迷。「𠵱家rundown已經有初步想法,我已經好積極咁做運動,耐力好緊要,?台上需要?能力多過腹肌,所以我做運動係為?狀態好?。上次演唱會我操到好fit,自己都感覺到?台上有無限?精力!」

今年小肥落力實行一個計劃,「?2017年,我每個月都?網上平台出一首歌,每次都會搞一個小型?live show,作為打歌?一部分。開始實行?時候,我都冇諗過出碟或者開show,不過𠵱家就會?一月出碟,當係紀念我一整年?工作,然後二月就?澳門開show。」

講到澳門,除?音樂,少不免令人聯想到美食。我每次都會去位於?仔?「達榮」,歎一碗麵條彈牙?香蔥撈麵,小肥就話:「我推介?街頭小食,有一檔近大堂斜路?雞蛋仔,不論外形同餡料都係香蕉,外脆內軟,去澳門一定要食!」

▲除?地道?澳門街頭小食,小肥都有?ig推介其他地方?美食。

▲為?保持狀態,跑步係小肥生活不可或缺?一部分。

將於明年二月舉行演唱會?小肥,仍然念念不忘初入行時,同樂迷打成一片?音樂會,仲話好享受同現場觀眾作零距離交流。

▲黑松露野菌意大利飯($138),意大利飯沾滿松露芳香,實為味覺?享受。

▲威靈頓牛柳($328),酥皮下為八安士牛柳,一啖品嘗到唔同層次。

▲香草焗慢煮牛肋骨($288),牛肋骨經十八小時慢煮處理,肉質鮮美Juicy。

推介澳食

一聽小肥推介?香蕉雞蛋仔,慧敏哥都有好介紹:「?永樂戲院隔籬?車仔檔,有一檔係賣雞絲翅?,我由細食到大,?第二度絕對食唔到!呢檔?雞絲翅,就算擺耐?都唔會變水,湯底落足料煲,好濃稠!而且仲好重鮮味,?雞絲係好有心機撕?!要留意番,檔仔有兩個人煮翅,如果你見到係由一個冇?一隻手?師傅煮,就一定要幫襯!我覺得呢個係真正?師傅,煮得特別好食!」

慧敏哥愈講愈high,繼續推介。「仲有『金利』同『金城』?『雞米雙汁』!我就鍾意去『金利』多?,雙汁係咖喱汁同牛腩汁,而米粉同雞都好滑,?米粉係幼細到不得了,加埋雙汁真係好好食!」

小肥補充解說:「兩間?辣椒醬都好香,加埋落個雞米度食,直情upgrade晒。我就鍾意食『金城』多?,呢兩間餐廳係兄弟檔,一間開早一間開晏,我就食早開?間,係朝早七點到晏晝一點?。」

▲▲慧敏哥同小肥先後推介澳門?特色美食:雞絲翅(上圖)同雞米雙汁(右圖),去到澳門不妨去試?!

▲以窩夫配雪糕($68)作甜品,集冰火於一身。

▲松露朱古力牛柳($288),切成方塊?牛柳以朱古力波包裹,以?酒醬汁「二合為一」,屬創意菜式。

▲意瓜網慢煮三文魚柳($198),經慢煮?三文魚,油份得以保持,入口嫩滑。

細細粒?慧敏哥,唱起歌上?極有power,我都好期待佢?演唱會!

Mini Friday

地址:觀塘興業街4號The Wave 3樓

電話:37059174

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽