好久不見。幾時再見?
2017年12月13日17:34
朋友的圖片搜尋結果
朋友的圖片搜尋結果

(網上圖片)

「喂,近來有咩搞呀?」電話另一邊,傳來一把既熟悉又生疏的聲音。

「妖,賣樓囉,做commercial呀,仲有海外樓呀,泰國、馬來西亞之類啦,你明啦……咁你又有咩搞呀,有盤放咩?」

「係呀,出來食早餐詳談啦!下個星期三啦,得唔得呀?」

「頂,係唔係晨咁早去酒店,食個早餐,又要自我介紹又要派片又收幾廿張卡片果啲呀?唔想去啊,起唔到身啦,又悶又唔知為咩……」

「放心啦,唔係果啲呀,得我同你咋,不如去荔枝角MX食啦!」

「好,幾時?」

「下星期三,朝早9點,長沙灣廣場附近啦。」

「妖,長沙灣定荔枝角呀,頭先又話荔枝角食?」

「頂,咪係荔枝角地鐵A出口果個長沙灣廣場囉!你咪去錯呀!」

「OK,就咁啦!」

「Bye!到時見!」

「……噢,喂,咪住先……」

「咩料?」

「你頭先講果件貨,係咩黎呀?」

「有件工商、有件residential,你做邊瓣吖?」

「咩都做,不過太細額的話,要同其他人合作搞,咁就窄啲啦……」

「一間在大角咀,樓花,想賣;另一間在天水圍,近新北江,想租。有無計呢?」

「無問題,同你搞啦!不過,唔一定出到貨呀!」

「明啦,有難度,唔包生仔吖嘛!」

「話時話,你有無買bitcoin,升到核爆呀!」

「妖,一個幣都無買呀,睇唔明,睇唔通,又唔知幾時爆,所以無買,點知會升到離晒地吖!」

「我都係……勁後知後覺囉……」

「咁你有無買700、175、3333、1918呢幾隻野吖?佢地都升到飛天啦……」

「仲好講,我買果啲全X部唔識行,仲衰X過曼聯泊大巴,死守呀!買中板塊但買唔中隻野,仲衰過唔買呀!!心理唔平衡呀!!」

「我有隻2007,點知內房未升完前就賣左,超後悔。之後,仲high左幾隻野,賺左果啲都嘔突添呀……頂,勁失望呀!」

「妖,咁不如唔好食早餐,去happy hour好過啦!」

「唔得呀,要飲少啲呀宜家…」

「點解呀?」

「肥吖嘛,我宜家少左打波,間唔中仲會做吓HIIT,食得健康啲,少油少甜少炸……」

「妖,你做咩野呀,就死啦你?」

「未住,不過我怕死吖嘛……你都要開始Keep吓啦,你估你仲細咩,三張野有多啦……」

「OK,下星期見啦!」

「得,拜!」

就係咁,開始左幾個星期都會見吓面的早餐會。除左波車女樓股之外,都仲可以講吓健康、人生、想法而又無hidden agenda在背後的人,買少見少,必需要份外珍惜,因為能遇上的愈來愈少機會了。

原文連結:

好久不見。幾時再見?

相關文章:

12月廢話近況

Ivan Leung

公關及市務工作打雜,曾於製作公司及傳媒機構任職,現職服務於企業傳訊部。曾以不同身份,擔任各類活動之司儀、活動策劃者、表演嘉賓及導師,主講有關市務推廣、激勵士氣及團隊訓練等工作坊及講座,過往亦曾參與香港一些中小企商會活動。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽