【回憶返晒嚟】煲劇前先溫書!《溏心風暴》金句合集
2017年11月27日10:00

等了又等,《溏心風暴3》終於在今晚首播;第一集《溏心風暴》、第二集《溏心風暴之家好月圓》收視爆燈+深入民心,新一集會否如前作一般精彩?要睇過至知!不過幾乎可以肯定的是,《溏心3》會稟承前作傳統,隨時集集都有「金句」大爆發!所以在大家追睇《溏心3》之前,一於齊齊重溫《溏心風暴》歷代金句,為即將來臨的「風暴」熱身呀!

「呢度唔係法庭,唔需要證據,我對眼就係證據!」── 大契 (李司棋 飾) 《溏心風暴》

大契踢爆細契(關菊英 飾)及舅父波(阮兆祥 飾)在家人背後搞小動作,務求「送走」得得地(陳豪 飾)後,在大廳公審二人造就電視史上經典一幕!一場戲當中就爆出了「大家喺前門捉賊,你地就喺後欄放火!」「你唔好對號入座!總之邊個做過自己心知肚明!」「我睇人睇咗幾十年,邊個係人,邊個係鬼我睇得到!」等金句,不過最霸氣的還是「呢度唔係法庭,唔需要證據,我對眼就係證據!」除了成為當年的潮語外,更成為與人吵架的必勝「超必」,萬試萬靈。

「未登天子位,先置殺人刀」── 大契 《溏心風暴》

爆金句的又是大契,對手又是細契,背景來來去去都是耍手段爭家產,今次大契金句之所以深入民心,全因精簡而有力,後來更衍生了「未登天子位,先插萬能蘇」等變奏惡搞版;不說不知,原來此金句出自京劇《華容道》,編劇厲害厲害。

「耳聽三分假,眼看未為真」── 大契 《溏心風暴》

又是大契,今次金句簡直是教大家做人道理;人生路上仆多幾次自然會明。

「不賢妻,不孝子,頂趾鞋,無法治!」── 細契 《溏心風暴》

爭產案法庭前,細契怒摑倒戈相向的親生仔唐至歡(黎諾懿 飾)時爆金句,但其實是執鮑爸(夏雨 飾)的口水尾。

「多兒多女多冤家,無兒無女坐蓮花」── 鮑爸 《溏心風暴》

妻兒子女爭家產,六億身家的鮑爸激動爆金句......至親竟不如銀紙親,難怪激到鮑爸中風。

「沒有常在心的日子,第XXX日」── 程亮 (林峯 飾)《溏心風暴》

程亮與常在心(鍾嘉欣 飾)分開後的獨白日記,必以這一句開頭;當年女的覺得深情浪漫,男的卻覺得終極煩膠。

「唔使驚,荷媽喺大廳」── 嫲嫲 (李香琴 飾)《溏心風暴之家好月圓》

每逢甘家有事,只要荷媽(李司棋 飾)出馬一定擺平,所以出現了這一金句;後來也出現過「唔使驚,嫲嫲喺大廳」版本。

「阻人發達,猶如殺人父母呀!」── 莎姨 (關菊英 飾)《溏心風暴之家好月圓》

繼《溏心風暴》後菊姐又飾演搞風搞雨、嗜財如命的角色;一句「阻人發達猶如殺人父母」是老生常談,也社會的寫照。By the way,貪錢的莎姨後來被嫲嫲一句「再多錢都無用,最重要係心中富有」狠狠KO。

「人在天堂,錢在銀行」── 紅姨 (米雪 飾)《溏心風暴之家好月圓》

《溏心風暴》中演大好人的米雪在《家好月圓》中華麗轉身演出大反派,貪錢狠毒比另一同類角色莎姨去得更盡;當然,金句也爆得更響。

「Why?Why?Why?」── Jo飽 (夏雨 飾)《溏心風暴之家好月圓》

夏雨在《溏心風暴》中是慈父鮑爸,來到《家好月圓》則成了拋棄糟糠的負心漢Jo飽;一場爭產法庭戲中的「Why?Why?Why?」,極盡衰格之能事。

「無油炒菜唔會青,窮人講嘢無人聽」「要割禾就要先彎腰」「人在做,天在看」「多行夜路必遇鬼,多行不義必自斃」── 荷媽《溏心風暴之家好月圓》

講到金句又怎少得「金句王」司棋姐,《家好月圓》中幾句金句除了是做人處世的哲理外,也「夭」中社會凡事利字當頭的風氣;時隔近十年,更加嗒落有味。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽