高海寧帶頭密封 張秀文大膽抗命 「禁色令」下考驗聽話指數
2017年11月26日12:39
高Ling封密騷型格、張秀文繼續露。

【星島日報報道】無綫發出「禁色令」勒令全台女藝員收起性感,不論在劇集、節目甚至個人網上平台都禁止暴露出鏡,八大性感花旦高海寧、李佳芯、麥明詩、黃心穎、王君馨、劉佩玥、張秀文、唐詩詠成為首批監察目標,當中以高海寧最為聽話,在台慶當晚「零性感」示人獲高層力讚!

上周三(15日)無綫發出「禁色令」,向全台上下發出最新指引,不鼓勵節目中出現誇張女性身材及賣弄性感的鏡頭,拍攝劇集如涉及牀上情慾戲份時,只會用「意會形式」交代,旅遊節目上拍攝游水及溫泉等鏡頭時,女藝員如穿上三點式必需加穿T恤,出埠拍外景亦會安排女導演同行,此外,亦希望女藝員在個人網上平台都盡可能收起性感。

聽教聽話一族

高Ling:我哋演員要配合

一年一度台慶的大日子,過往都是女藝員們性感大解放的好時機,「禁色令」下部分女星都收歛起來,差別最明顯莫過於年年都以性感裝成為台慶焦點的高海寧,今年高Ling收起性感,成為全晚最密實的女藝員,往年的波濤胸湧盛況不復見,只露出一邊纖腰,付出亦有回報,此舉獲得高層讚賞,聽教聽話的高Ling掀起「帶頭收胸」作用。

高Ling強調早已決定收起性感,大讚「禁色令」保護女藝人是好事:「對女藝人當然係好事,有時候大家未必識得Say No,公司收緊成件事,就等於幫我哋發聲,公司製作愈來愈用心,唔希望被性感或大膽情節,蓋過大家用心和努力。」

曾於劇集《法網狙擊》中背部全裸的高Ling掀起全城熱話,如今成為了絕響,她說:「而家可能唔需要露成個背,可以用其他拍攝手法交代,我又無好後悔拍攝呢一幕,只不過係公司政策唔同咗,我哋演員都會配合。」

李佳芯:唔需要谷得好勁

憑《踩過界》在《星和無綫電視大獎》中首奪視后的李佳芯,不時在劇集中有性感演出,成為新一代的性感花旦,擁有不少宅男粉絲,而她在台慶當晚亦十分聽話,以「封胸晚裝」示人,同樣支持公司的「禁色令」。李佳芯說:「台慶晚裝低少少、V少少都好正常,唔需要刻意收埋,適合場合就得,我覺得無禁令呢樣野,只要成件事出嚟舒服,自然同埋貼合主題,就唔會有唔舒服的感覺,例如拍旅遊節目浸溫泉,可以包毛巾,唔需要谷得好勁,我覺得公司意思就係咁。」

王君馨:適當調整係好嘅

過往在台慶都愛騷胸的王君馨,去年以超低胸透視短裙示人,今年配長裙只露出小香肩,事業綫半吋不露,絕對是「聽話」的一群。王君馨支持公司的新措施,她說:「我覺得適當調整係好嘅,公司同大家需要配合,例如強姦戲未必需要拍晒全個過程,用第二個拍攝方法都可以交代件事,女藝員係要尊重同保護,拍攝呢類型戲分,絕對係需要多啲女同事在場睇住,女演員放心啲,拍出嚟效果都好啲。」

我自行我「露」一族

黃心穎:每個人底綫都唔同

憑深不見底的事業綫成為宅男女神的黃心穎,台慶當晚以戰鬥格晚裝上場,若隱若現的上圍成為全場焦點,黃心穎大方承認自己的晚裝相當性感,自言不曾因「禁色令」左右她的決定,揀衫完全是因為個人喜好而選擇,她笑說:「今日呢個場合好適合着靚嘅晚裝,無論性感與否,每個人底綫都唔同,五十周年喎,每年得一、兩次着咁靚喎!Why Not?梗係趁後生,趁咁Fit嘅時候去着啦!」

對於自己成為首批監察目標?黃心穎相信指引主要是針對拍攝劇集及節目,始終是合家歡電視台,色情的畫面絕不適合,新措施下可避免女藝員在不情願的情況下接拍性感的戲分。

麥明詩:衣着表達個人自由

「十優港姐」麥明詩一向敢作敢為,在台慶當晚無視「禁色令」低胸大晒事業綫現身,她解釋貌似內衣的性感晚裝是一早借落,又認為「禁色令」是一個保護而不是限制,女士如何選擇衣着表達自己是個人自由,她直說:「每個人搵番自己嘅形象同路綫,性感唔需要刻意覺得係邪惡,靚嘅好嘅野,適當畀大家睇都係正常,既然呢啲係觀眾想要嘅野,點解要責怪滿足觀眾嘅人呢。」

麥明詩認為指引是保護她們,不需因壓力而穿着性感:「的確有時做野方面,擔心係一種壓力,做咗一啲自己唔係最舒服嘅野,依家大家都唔會迫自己做一啲唔想做嘅野。」

劉佩玥:公司想保護我哋

劉佩玥以大DeepV低胸晚裝成功在台慶夜成為焦點,Moon不覺得自己穿得太性感,只是為了尊重場合,她解釋:「公司指引係指唔好過分暴露,唔係指呢一個場合(台慶),我理解公司想保護我哋,唔想大家有唔好嘅聯想,或者唔想影響形象,我識得保護自己,自己亦需要保護自己。」

張秀文:無懼禁色令

台慶當晚最性感必定是張秀文,深DeepV開到肚臍,加上高衩裙,中門大開兼真空上陣,令不少同台的女藝員都嘩然。張秀文表示「禁色令」發出後,連日看過高層解釋,才決定不換另一不性感晚裝。

同樣成為首批監察女藝員的張秀文,問到有否被特別提醒不要太性感?她直說:「有嘅!知道我比較性感,其實未出指引前已經有人同我講㗎喇,嚟緊公司會制定呢樣野。」

如何理解「禁色令」?張秀文坦言:「我知道喺拍攝上,例如旅遊節目、拍劇,意識上健康啲。其實我出活動或者台慶,講真我着咩都好,你哋都話我性感㗎啦!如果着樽領嚟,我又覺得唔適合件事喎!睇咗咁多日咁多人講嘅野,我就覺得無懼囉。」

據了解,無綫亦希望女藝員在個人網上平台都收起性感,日前唐詩詠上載了一張晒長腿照片在社交平台後,有傳都收到口頭勸告,而「禁色令」暫時未影響到商演活動。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽