雙簧連融匯
2017年09月28日15:02

俗語?「唱雙簧」,係你一言我一語?情節,?緊鄭融(Stephanie)同連詩雅(Shiga),?九月就真係唱雙簧,舉行佢??《SS 2107 Live Concert》,以兩人?經典歌曲會知音。

距離開show只有唔夠兩個月?時間,阿融同Shiga自然係積極籌備中,我就率先帶兩位嘉賓,去到位於灣仔?「Jan Jan串揚專門店」,俾佢?品嘗一下大阪式?美食,透露一下音樂會?準備工作。

服裝提供:☆Novelty Lane(鄭融、連詩雅)

髮型☆Kate Shek @ Hair Culture(連詩雅)

協力☆吳靜 攝影☆蔡豪 設計☆黎志堅

發揚Girl Power

一講到音樂會,阿融同Shiga都相當興奮,仲話最想由粉絲話俾自己知想睇咩,阿融表示:「&#134513家呢個時代,歌手同粉絲應該多?互動,我最希望可以真正同佢?交流。」

Shiga就乘勢大讚拍檔:「我自己本身好鍾意阿融?歌?!出道前,我第一首跟唱歌老師學?歌,就係〈終身學習〉,當時完全冇諗過真係會識到佢,仲可以一齊合作開音樂會。識佢之前,都會驚佢好惡,但原來佢真人係好sweet好好傾,我?完全無距離。

「我最希望我?可以增加了解,音樂會有咩環節都唔緊要,但係我?兩個一齊為一件事去努力,已經令我好期待。」

聽到Shiga咁講,阿融又補充:「其實兩個女歌手合作開音樂會,係一件好神奇?事,就好似我之前睇林憶蓮、張惠妹、蔡健雅同那英姐姐一齊開?演唱會,會feel到一種Girl Power,希望我哋都可以有呢種感染力。」

佢??〈紅綠燈〉、〈到此為止〉等歌曲,係唔少女士?集體回憶,阿融同Shiga一樣照顧埋男性觀眾,Shiga話:「跳辣身舞都可以考慮?,我想用阿融?快歌,帶出跳舞?part,因為以前睇佢?MV,例如《紅花會》咁,我都會忍唔住大叫:『嘩!性感小野貓呀!』,所以如果演唱會再加?EDM元素落去首歌度就perfect!」

阿融就話:「我最想改編Shiga?〈大了一歲〉,如果鍾意佢?歌,就一定係因為佢?歌詞,?時我只係睇到歌名已經好鍾意,尤其有段時間,我對成長好抗拒,所以聽到都特別有感受。」

不論台上台下,阿融同Shiga都非常?channel,兩位即將合作開show,就更加令粉絲期待。

▲阿融同Shiga?《SS 2017 Live Concert》將於九月開show,兩位主角正積極為粉絲準備連串驚喜。

▲我帶阿融同Shiga去到位於灣仔?「Jan Jan串揚專門店」,預先慰勞佢?開show?努力!

▲炒麵飯($48)為另一道關西菜式,餐廳雖為居酒屋,但亦提供飯麵類菜式。

▲海膽湯葉卷($39/串),屬串揚菜式,串揚?大阪有過百年歷史,做法係將肉類、海鮮或蔬菜串起,再蘸粉炸香。呢個以日本湯葉(腐皮)包裹紫菜,經油炸後加上北海道海膽,夠晒balance。

▲醃製鯖魚刺身片($68),以日本傳統方式,即用鹽及米醋醃製,清淡?味道?各串揚中,特別突出。

台下都?Key

今次佢??麥花臣場館開show,Shiga話:「呢個場令我?同觀眾?距離拉近,我覺得一定好好feel、好high!」

有緣一齊開show,除咗因為同公司之便,阿融仲話:「我覺得我?兩個真係好有緣,除咗同一間公司所以會認識之外,後來我發現,我?未入行之前已經有好多common friend,大家會有更多共同?話題。今次就終於有??係可以一齊做,將我?兩個唔同時空做?音樂,擺?個音樂會度,而入場?觀眾,又係兩個時空?人走埋一齊,成件事好窩心。」

Shiga即刻補充:「有好多friend都係以前出去玩?時候認識,令我?發現大家?經歷好相似。因為我?兩個初初入行?時,都會有?新聞話我?成日會去蒲、會出去玩,但我?互相認識?時候,就已經發現大家原來成日匿?屋企,好少再出去。」

阿融感慨話:「Shiga成日都話,估唔到我哋都係識同一班人,我就講笑咁話:證明呢個世界好細,我?做咩都要小心?。」

之後Shiga表示:「我??話題真係健康到不得了,初初識?時候,已經會一齊跑步做運動,又會去行街睇?Outlet,仲會互相上大家屋企傾?偈。阿融成日都鼓勵我畫番多?畫,唔好放棄呢個興趣,互相帶到?正能量俾對方。」

為?令全身?線條更柔和,阿融最近仲「加操」boxing,一?都冇偷懶。

▲阿融有下廚習慣,除咗焗原隻雞,佢?聖誕節仲試過炮製火雞,屬入得廚房一族。

▲一向有跑步同做瑜伽?阿融,為?音樂會仲加埋做gym,操fit體能。

▲雞?菇豬肉卷配自家製蠔醬($32/串),豬肉包裹住雞?菇,經油炸後雞?菇吸收肉汁,更能刺激味蕾。

▲黑松露芝士($36/串)餡料為黑松露芝士薯球,油炸後加上Parma ham及少許黑松露,更見香口。

隱藏女廚神

即將開show,兩位平時有做開運動?主角,仲會加操谷起狀態,阿融話:「頭先Shiga都話我?會一齊跑步,我就做埋瑜伽,加埋打boxing,除咗練氣又可以令?線條靚?。食?我就冇特別減量,係食少?澱粉質?,如果唔係我驚我冇力,會暈呀!」

Shiga就表示:「之前柏豪開show,佢話主要只係食白烚雞肉、菜同生果,我都諗住跟佢呢個做法,再配合埋運動,咁到時就會好fit好靚。」

雖然為?音樂會要忍口,但係都毋損阿融享受入廚樂。「我鍾意煮?食?,最鍾意又最簡單?,就一定係焗雞,成隻雞放入焗爐焗,準備工夫一?都唔複雜,只係俾少少鹽同胡椒調味,再放?洋?、蔬菜入隻雞入面,就可以?去焗,送飯好好味。如果一餐食唔晒,仲可以分兩餐食,一?都唔會?!」

為?個show,Shiga仲話要跟師兄周柏豪食keep fit餐單,最緊要靚!

▲▲Shiga既行山又跑步,盡量以運動保持最佳狀態,迎接音樂會。

▲串燒黑豚肉($25/串),選用日本黑毛豬炮製,配上特色芥末,將豚肉?肉味、油脂提升到新?層次。

▲天使之海老($39/隻),用上?自新喀里多尼亞水域?天使海老製作,經串炸後肉質依然鮮嫩,令人回味。

▲免治鴨胸配芥末洋蔥沙律醬($27/串),炸得香脆?外皮,包住惹味?免治鴨胸肉,層次分明。

Jan Jan串揚專門店

地址:灣仔皇后大道東100號2樓

電話:21571408

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽