搞大卡士
2017年09月04日17:31

舞台劇?吸引力,在於訴說故事?同時,亦能同觀眾產生互動,代表更加考驗演員?演技同功力。?緊?九月公演?舞台劇《搞大電影》(Speed the Plow),除咗故事系出名門,仲集合?影帝黃秋生,同「是但?」強人林海峰(Jan),不論演技定係名氣,都係近期首屈一指?陣容。加上兩位資深?舞台劇女將:今次?導演甄詠蓓(Olivia)同韋羅莎(Rosa),只係講卡士,已經搞得好大!

今次「Paco巨星飯堂」就邀請四位嘉賓,去到位於灣仔?「滿福樓」,品嘗特色?中菜同時令?蟹料理,細說佢??「搞大」事件簿。

服裝提供☆JESSICA(甄詠蓓)

髮型☆Ray Mork & Eas Fu@FIFTH SALON(甄詠蓓、韋羅莎)

化妝☆Priscilla Choi@Spectrum(甄詠蓓、韋羅莎)

協力☆吳靜 攝影☆梁比利 設計☆黎志堅

志在學?

唔少人睇到秋生同阿Jan呢一個陣容,就已經相當驚喜,仲會以為係後者首度投身舞台劇界,跟同屬名牌?秋生鬥戲。但一向「是但?」?阿Jan表示:「三年前我做第一個舞台劇(《笑?大學》)?時候,係想知以我?年資,係咪仲有機會去學習呢?所以上次我係主動要求演出?,今次都係,而且見到可以同秋生、Olivia同Rosa學?,仲唔使交學費,又有演出費收,簡直離晒大譜啦!」

二人合作?契機,係一六年阿Jan邀請秋生,為《是但?廣東話》拍攝短片?時候。「我同秋生講:『第日如果有咩好?,記得預埋我。』,當時我提出?條件好優厚,就係我好得閒,而且演出?酬金可以好平,但都要等咁耐,先等到佢真係有個咁筍??益我。」

秋生就話:「佢當日話想合作,我就一直記錄在案,因為做舞台劇,都要各方面?配合,好似劇本、時間。我?今次俾阿Jan?係良心價,你知啦,舞台劇負擔唔起明星?市場價,但俾得佢?,已經係我?能力上俾到最好?價錢。(阿Jan:「我?唔係講呢啲?!」)

「我見到有?劇團,會俾高價?明星,然後剋扣基層,咁樣就無意義?,今次我就覺得,各方面?條件都好?,於是我?就合作?!」

台前幕後集阿Jan、秋生、Rosa同Olivia?舞台劇《搞大電影》,不論係舞台劇迷定係佢??粉絲,都熱切期待9月正式公演?日子來臨。

▲即將?九月公演?《搞大電影》,故事關於電影製作,令飾演好兄弟?秋生同阿Jan,面臨決裂危機。

▲原作劇本由荷李活著名劇作家David Mamet撰寫,其作品以抵死幽默及反映人性見稱。

▲我帶四位嘉賓去到位於灣仔萬麗海景酒店?滿福樓,一邊品嘗特色中菜同時令?蟹料理,一邊暢談佢??舞台劇大業。

▲青胡椒焗蟹($900),融入了中國及地道東南亞菜式?精髓,來自泰國?青胡椒,係廣東菜式中絕少採用?配料,極具特色。

▲金絲脆腰果($90),金絲指炸至金黃鬆脆?芋絲,配上白醋混合蜜糖?醬汁,提升芋絲的香甜。

▲蜜汁烤叉燒($260)屬餐廳?經典名菜,選用優質梅頭肉,配以生抽及麥芽糖製成,鮮嫩多汁、鹹甜適中,每一口都讓人回味無窮。

高手過招

能夠集合兩大實力派?舞台上合作,劇本?挑選好重要,重任就由導演Olivia領軍承擔。「當我聽到大師兄(秋生)話阿Jan會一齊演,我覺得要搵一個?佢?,又俾佢?發揮到?劇本。我?揀?好多個劇本,?決定用&#134513家呢個劇本之前,都俾過另一個劇本阿Jan,但係我?好快就否決??個劇本。

「後來睇?《Speed the Plow》?劇本之後,我哋都覺得好適合去演,因為故事表面上係講電影製作,實質包含男人?友情、人性。而決定演呢個劇之後,我?成個團隊都有份將原作劇本本地化,令觀眾睇?時候有共鳴。」

唯一?女角Rosa,係秋生同Olivia?演藝學院師妹,Olivia話:「我見到呢個女主角?人物設定,第一時間就諗起Rosa,因為佢?舞台經驗豐富,演技亦都好好,可以駕馭到角色,亦都可以同大師兄、阿Jan擦出火花。」

Rosa表示:「我?角色好神秘,係大師兄?秘書,表面睇好似冇乜?,但實際上佢係導致兩個男主角決裂?關鍵。」

▲▲原作曾經屢次公演,擔演過?演員有麥當娜(Madonna)、影帝奇雲史柏西(Kevin Spacey)同謝夫高保林(Jeff Goldblum)。

廿年前秋生同阿Jan?電影《誤人子弟》?表現,至今仍然令人回味,佢??再度合作,已成一大焦點。

▲香炸登爵尼斯蟹配白酒汁($900)係中西合璧概念菜,將中式烹調?蟹完美配搭意式白酒汁,令味蕾?新鮮感即時提升。

▲海鮮湯花蛤煮蟹($900),鮮甜濃郁?海鮮湯,有包括蝦、花蛤等上乘海鮮食材。登爵尼斯蟹充份吸收濃湯?豐富精華,令蟹肉?鮮味提升到更高層次。

▲魚湯手打魚腐浸時蔬($198),手打魚腐及白菜,配上熬製?魚湯中,味道清香。

演得瀟灑

劇中阿Jan飾演懷才不遇?電影編劇,秋生就係電影界?著名監製,二人份屬好兄弟,但因為一個電影劇本,仲有Rosa呢個神秘秘書,好兄弟面臨決裂危機。秋生表示:「David Mamet(原作編劇)?劇本,角色?對白語言力量好強,講男人之間?鬥爭、情義都好獨到,我好鍾意。」

劇本亦關於電影製作,相信秋生同阿Jan都唔會陌生,我都係一個電影製作人,都明白製作一部電影,唔係一件簡單?事,秋生就豪氣咁話:「血腥!暴力!加一大班女仔、少少性感!得呀!(Olivia:「係大師兄?對白??。」)

「再唔係就劉德華、梁朝偉、周潤發!得呀!」

哈哈哈!秋生即時「上身」,絕不負影帝之名!我先預祝《搞大電影》break a leg!

Olivia同Rosa曾經多次?舞台上合作,前者盛讚後者?演技出色,所以今次?揀女主角之時,就立即諗起老拍檔。

▲涼拌鮑魚($140/隻)選用南非鮑魚,先蒸熟,再先後加入燒汁、梅子汁及生蒜等醬汁,酸酸甜甜令人倍感清新開胃。

▲荷塘玉帶蒸豆花($290),豆花加上豆漿、蛋白及腐皮一起蒸過後,散發濃郁的豆香,口感滑溜。

▲三位演員同導演Olivia、製作團隊,於上周正式投入綵排,劇本經過本地化後,更能令觀眾產生共鳴。

滿福樓

地址:灣仔港灣道1號萬麗海景酒店3樓

電話:28028888 / 25846971

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽