再續《城寨英雄》動作經典 《 同盟 》今晚首播
2017年08月07日19:47

當OK仔最後為師父爭番口氣,賭贏屠城,但仍無法同小東有情人終成眷屬,《賭城群英會》以遺憾收結。今晚起,9點半檔期將由觀眾期待已久的動作劇《 同盟 》接棒!由一班好戲之人擔大旗,劇中影后鮑起靜做集團大家姐,視帝視后陳展鵬、胡定欣再續《城寨英雄》的前緣,做對大少、保鏢的歡喜冤家,陳山聰、姚子羚則有機會躍升成新一對大受歡迎的螢幕情侶。《 同盟 》今次卡士十足,預告片已經呈現不少打鬥、爆破場面,令人熱切期待!

《 同盟 》今晚首播

《 同盟 》被指是《城寨英雄》的現代版,用上同樣嘅監製、動作指導班底,加上大量槍戰、爆破場面,相信一定好刺激!另外同樣係煎pang、定欣呢個配搭,兩劇嘅班底確實相似。不過,最重要都係套劇好唔好睇啫!TVB動作劇口碑一向唔錯,學監製咁話:「當然希望收視比《城寨》更好啦」!

同盟
同盟

同盟
同盟

同盟
同盟

同盟
同盟

老戲骨鮑起靜今次做令氏集團主席令熊,由創業到守業都自己一腳踢,期間樹立好多敵人,為咗保護自己親生兒子,即陳展鵬(煎pang)嘅安全,鮑姐送咗個仔去台灣,並隱藏自己身分。當煎pang番到香港,唔明白親母點解細個要送佢走而憎恨鮑姐,鮑姐只可以忍住啖氣。鮑姐同時分飾煎pang喺台灣生活時嘅養母薇姨。

同盟
同盟

鮑姐
鮑姐

同盟
同盟

同盟
同盟

同盟
同盟

今次煎pang飾演嘅高子杰係一名衝浪教練,佢一直唔知道自己係令氏家族嘅大少,熱愛體育運動嘅佢鐘意玩極限運動,除咗教衝浪,亦同阿姨一齊喺台灣打理民宿。之後,因為鮑姐生意上嘅仇家搵到去台灣,煎pang受襲時意外發現自己身世,其後回歸香港,鮑姐想個仔避世都唔得。

同盟
同盟

同盟
同盟

同盟
同盟

同盟同盟同盟
同盟同盟同盟

胡定欣飾演嘅阮清欣本身係一個流浪客,父母雙亡後練出一身好武功,機緣巧合下被煎pang收留做衝浪助教。佢喺煎pang被追殺時救咗佢,之後對方返香港時,佢亦跟埋去做保鏢。二人因為朝夕相見,日生情愫,不過定欣怕自己被情感掩蓋理性,生怕自己連心愛嘅煎pang都保護唔到,變得進退失據。

同盟
同盟

同盟
同盟

同盟
同盟

同盟
同盟

同盟
同盟

陳山聰飾演令千佑,做鮑姐嘅養子,因為天資聰敏、成熟穩重,長大後擔任集團顧問律師,並成為鮑姐工作上嘅得力助手。陳山聰對姚子羚飾演嘅集團公關部主管韋以柔一見鍾情,雖然將姚子羚追到手,但姚子羚父親係令氏集團生意上嘅對手,二人成為磨心,感情路面對重重波瀾。二人首次拍擋,型男配索女,唔知陳山聰、姚子羚會唔會因此被熱捧為螢幕情侶呢?

同盟
同盟

同盟
同盟

同盟
同盟

同盟
同盟

同盟
同盟

同盟
同盟

同盟
同盟

第一集(08/07)

高子杰(陳展鵬飾)生長於台灣,被開設民宿薇姨(鮑起靜分飾)撫養成人。子杰踏單車時遇上阮清欣(胡定欣飾)向他挑釁,子杰奮起狂追之際,看見朋友向毒犯買毒品一幕。子杰見清欣弄傷了腳踝便帶她回民宿,薇姨熱情款待,更答應她可留下來幫忙。稍後時間的香港,毅民黨正進行慈善籌款晚會,令熊(鮑起靜飾)到場致辭支持柳澤成(鄭子誠飾)主席,引起韋磊(郭鋒飾)不滿。有記者質問集團在背後販毒,令熊之後召開集團會議,欲找出誰人違反集團規則。同一時間,令熊的兒子千佑(陳山聰飾)正對付集團內的販毒分子。千佑成功保住集團聲譽,再通知令熊的保鑣易兆風(歐瑞偉飾)有關販毒主謀是誰。令熊的弟弟令烈(張國強飾)表示希望參與新界東發展地產業務,令熊默不作聲,可是令烈的二姊令熹(韓馬利飾)則認為令烈已有數個未能完成的項目,令熊不滿二人爭執。翌日的台灣,薇姨突然察覺到有人包圍民宿;薇姨突然將刀摘向清欣的方向,而清欣亦同時拔出手槍指向薇姨。同一時間在香港,令熊亦遭人伏擊。

全文完

相關文章:

《 鑑證實錄 》廿周年聚會 李珊珊罕有出山:5年來最生猛

陳瀅 陳嘉寶 蔡穎恩 泳裝出海做「影後」

女神即將復岀! 鍾嘉欣 7大經典角色重溫

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽