老竇做教育局高官 何浩文 屈住荃灣工廈
2017年07月20日10:01

王晶出品,係唔係必屬佳品就見仁見智,不過《賭城群英會》有大卡士同老戲骨撐場,又有三點式晶女郎點綴,一出街隨即引起話題就真嘅。其實晶哥都唔係淨係偏心晶女郎,旗下晶男郎、御用鴨王 何浩文 一樣被力捧拍住馬國明、王浩然做男主角。 唔講唔知,何浩文 工作上有「晶爸爸」照,原來現實中仲有個教育局高官親生老竇!但人氣急升的「瀟灑哥」一樣逼港鐡搭巴士,仲一支公屈住荃灣工廈單位,慳出新境界!

何浩文 捱足七年終上位

08年男子跳唱組合Bro 5出身、出過半裸寫真、假假地8年前仲做過無綫偶像劇《南華夢飛翔》男主角,28歲的 何浩文 捱足七年,直到15年全裸上陣演出《鴨王》先終於有個人代表作。14年簽埋晶哥做親生仔,食住《鴨王》個勢,高峰期一個月接超過廿場內地夜場騷搵人仔,年初又同友人合資開手握飯團店做老闆,總算風生水起!

何浩文 憑「瀟灑哥」成功入屋

雖然《賭城群英會》口碑好壞參半,不過 何浩文 飾演「瀟灑哥」表現不俗,叫做成功入屋,近日頻頻在無綫節目出鏡,

因為「瀟灑哥」帶挈成功入屋,何浩文日前在九龍城一間茶室內同吳幸美、麥美恩齊齊為無綫新節目錄影。

何浩文 父親做教育局高官

在公,何浩文聽話聽教又賣口乖,識得叫老闆王晶做「爸爸」,其實在私一樣有個猛料老竇,其親生爸爸何振業係教育局課程發展處總課程發展主任,母親是中學教師,佢本人中學畢業後曾赴英國留學,家境相當不俗,不過仍願意入行捱騾仔!

拍劇時傳出和父母同是教育界的「十優港姐」麥明詩傳緋聞,原來唔係高攀,都算門當戶對!

家境不俗一樣慳家

做鴨王做到入血、看似花弗的 何浩文 ,估唔到工作以外都係工作。日前佢被本刊發現錄完節目後,先去天后操三粒鐘gym,之後再過荃灣練四粒鐘桌球,為慳個錢,全程巴士、港鐡駁腳,更疑似平租工廈單位當居所獨居。

有自家工作室

之後 何浩文 在電話中親自解畫,話荃灣工廈其實係自家工作室,佢對本刊記者話:「我父母住荃灣、自己喺荃灣都有個竇自己住,不過一返到屋企就會有惰性,所以係特登逼自己喺studio過夜,寫吓劇本、剪吓片、練吓歌可以做多啲嘢!」成了佢第二個家。

近日何浩文剛剛完成另一部晶哥網劇從內地回港,回港後真正體驗電視劇入屋威力,去到邊都有街坊要求合照,佢話:「以前識我嘅觀眾局限於16至30歲,套劇出街後,真係多咗其他年齡層識我。收入同工作係多咗,不過我係工作狂又唔鍾意瞓覺,一日流流長起碼食五、六餐,所以慳得就慳,留番啲錢食飯同儲嚟買樓好過!」

全文完

相關文章:

將赴日拍AV 麥紫莉:唔怕搵唔到男朋友

2017港姐12強一覽

甄子丹 攝功出色 囡囡Jasmine星味濃

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽