【裝修風水學】馬桶風水知多少
2017年07月19日19:38

馬桶係廁所當中重要嘅潔具,但唔講唔知,原來馬桶位置都會影響住家居風水,以下裝修佬同大家分享馬桶風水嘅相關知識,一齊去文!

馬桶係廁所門垂直或錯開

馬桶不應同廁所門相向,一來唔雅觀,二來係風水上屬於不吉。

廁所馬桶擺放要隱藏

如果廁所較大,可將馬桶安排係自門口處望唔到嘅位置,隱於矮牆、屏風同窗簾之後,當然仲要確保鏡望唔到。

馬桶方向不對大門同住宅

根據傳統風水學原理,馬桶方向不可同住宅大門方向一致。比如大門方向朝南,咁當人坐係馬桶嘅時候,如果面向著南方,就犯咗馬桶同住宅大門同向嘅忌諱。

馬桶與排污管

一般住宅中,廁所嘅排污口已經定位,唔易改動。如果要改變馬桶嘅朝向,就一定要注意排污管嘅坡度,以免堵塞。

馬桶不可明衝床位

馬桶不可明衝床位暗沖灶位,不可在“四正線”和“四隅線”上。

廁所門忌與灶位相對

廁所門不可與灶位正對。廁所五行屬水,係排泄穢氣之處,而廚房灶位五行屬火,係烹煮食物嘅地方,性質完全唔同,水火不相容,不利家運。

馬桶方向忌與住宅方向一致

根據風水習俗,馬桶方向不可同住宅方向一致。比如住宅大門方向朝南,咁當人坐係馬桶上嘅時候,如果面向南方,就犯咗馬桶與住宅同向嘅忌諱,可能會導致家庭成員出現健康問題。化解辦法就係將馬桶方向調整成與住宅方向偏離或者相反。

(文:巨龍)

(以上圖片均來自網路,如有任何版權問題,請與本站聯絡)

原文連結:

【裝修風水學】馬桶風水知多少

相關文章:

電解水真係可以有助改善體質? (上)

裝修佬

致力於令香港沒有麻煩/爛尾的裝修。為實現這個使命,全體裝修佬成員不斷努力,推動裝修、建材、家居市場的規範化,改變著數千萬家庭的裝修方式和置家理念,為用戶創造卓越的互聯網裝修體驗。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽