撐起成頭家被前夫話霸道 肥媽認欠缺溝通負離婚責任
2017年06月21日12:48
肥媽提到第一段婚姻時,自爆面對婚姻都有做錯。

【星島日報報道】常言道「清官難審家庭事」,無線節目《關你家事》將普通市民、藝人的情史、家事擺上檯做噱頭。節目預告早已講過肥媽(瑪利亞)淚如雨下哭訴曾遭家暴,昨晚播出的一集未見肥媽爆喊,不過佢提到第一段婚姻時,自爆面對婚姻都有做錯。

肥媽於18歲時嫁畀大22年的酒吧鋼琴師,婚後1年老公突然失業,為了養活1家8口,包括老公與前妻的4個子女。她同時做多份兼職,薪金上繳老公,未到月尾已經使晒。肥媽可謂身兼父職,自認當時睇唔起老公,更發現老公有暴力傾向,「佢打細路,我走去護住,連我都打埋。仔女一定要我離婚,要我揀,話『你一係揀阿爸,一係揀我哋,因為跟住佢冇前途』,後來我揀咗仔女。」離婚時,肥媽的前夫在律師面前說她是「好霸道的老婆」,肥媽亦坦言兩公婆欠缺溝通,容易產生誤會,自認有責任。與前夫育有一子的林雅詩亦是節目嘉賓,她提及家暴時,表示婚後聽老公話(即前夫)要相夫教子,沒有出外工作,又冇朋友。不過前夫將工作上的負面情緒帶返屋企,向兩母子發洩,搣到阿仔瘀、突然搖阿仔個身。林雅詩自言:「唔開心會去廁所喊,忍下算,最後阿仔主動叫我離婚。」

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽