黃凱芹搭飛機 唔影相唔簽名 空姐O嘴:佢乜水?
2017年06月12日13:38

十年人事幾翻新,長江後浪推前浪,加上現時網上有咁多新奇事物,年輕一代唔識一啲十多年前的當紅歌手,真係唔出奇㗎!日前某Facebook專頁分享一段來自空中服務員的故事,原來係歌手 黃凱芹 在機上主動向服務員提出唔影相唔簽名,但對方根本唔知佢係乜水!睇嚟TVB「流行經典50年」應該 黃凱芹 上一上去?

「我今日唔影相,唔簽名。」

Facebook專頁「空姐與男空姐」日前出post,分享網民「林太」的一個小故事,配上一張雙眼打格的男士照片。表示某日有位男乘客在飛行途中,突然走到機艙廚房,然後「Chok住」咁同服務員講咗句:「Excuse me,我今日唔影相,唔簽名。」當時兩位90後年輕服務員即大感困惑,之後回應:「哦……」並心想點解會有人無啦啦話自己唔簽名?

而空姐不知道黃凱芹…

事後翻查乘客名單,先發現原來係80年代紅極一時的歌手黃凱芹!原post更引述當時有位資深服務員表示:「哦!原來係佢!難怪你哋(年輕人) 唔識!」此post一出即引來網民熱烈討論,不過「空姐與男空姐」專頁事後已刪post。

網民反應兩極

網民最鍾意食花生,唔少留言都指黃凱芹都已經甚少露面,甚至可以話係已經過時,認為佢自戀耍大牌,惹來瘋狂恥笑!

不過亦有網民持相反意見,因為黃凱芹話晒係80年代紅極一時的「情歌王子」,曾任港台DJ,演唱過唔少膾炙人口的經典金曲,包括〈傷感的戀人〉、〈雨中的戀人們〉等,當年真係迷倒萬千少女!而且人哋可能真係想靜靜休息,所以先禮貌主動提出唔影相唔簽名?加上呢段故事只係服務員的一面之辭,真假難辯。

全文完

相關文章:

《蘭花刼》收視慘淡 盤點無綫6大低收視劇集

陳柏宇 10首精選動人情歌

會展拉闊騷 側田感觸落淚 Gin Lee驚豔晒Deep V

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽