【霸氣餵奶】台辣媽地鐵車廂內餵母乳成網民熱話
2017年06月07日16:40

香港好少媽媽會喺公眾場合餵哺母乳,記得早前有位媽媽喺的士上餵哺母乳,點知成個過程卻畀的士司機拍低仲放咗上網,同香港一海之隔台灣又點呢?最近有位辣媽分享一張自己喺地鐵車廂內餵奶嘅相,同樣引起社會熱議。

話說呢位叫「 Corn Hsieh 」嘅媽媽,日前就係社交網站上發佈一張自己喺地鐵車廂內餵奶嘅札,相中 Hsieh 掀起上衣,方便嬰兒吸啜母乳,自己則氣地神閒咁食便當,佢仲喺貼文上寫道「都妳(女嬰)喝就好 4 不 4 (是不是),老娘我也很 2 (餓)好嗎?」。

如此霸氣舉動瞬間惹來網民討論,有人批評佢只係搏出位,亦有人欣賞佢可以唔理其他人嘅眼光,不過建議佢下次可以用哺乳巾遮一遮。 Hsieh 事後再於網上回應,形容「餵個奶而已幹嘛給自己那麼大的壓力」,並指相片只是純粹紀錄她和小孩之間的生活,並附上「 #支持母乳媽媽」嘅 hashtag 。

值得注意嘅係,根據台灣《公共場所母乳哺育條例》中訂明,婦女於公共場所母乳哺育時,任何人不得禁止、驅離或妨礙,所以呢位媽媽做嘅嘢絕對合法。

網民留言:

Mei Syuan Yang:媽媽辛苦了

周靖媛:可以蓋一下哺乳巾

吱吱:我不覺得是最美的畫面,哺乳很辛苦是真的,但多帶條哺乳巾在身上就可以解決引人遐想、側目的問題,並不難做到吧?

Jolin Tree:是真的偉大,但在現行社會中也是要避一下吧.才不會引人瑕想.

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽