道 姜皓文
2017年05月15日09:55

跟黑仔姜皓文做訪問,猶如在體會?他的演技:時而靦腆,時而興奮,時而擔憂,他的表現和情緒,全程也隨着不同的傾談內容而轉變。然後,他穿上居合道袍、手持武士刀,依?指導擺出不同姿態,但見他眼神一轉,彷彿又變成了另一個人。

情感層次豐富如此,難怪他在今屆金像獎中,憑《樹大招風》首次獲提名「最佳男配角」後,網民一致在社交網留言力撐。「我冇諗過咁多年?,原來有咁多人一直等緊我今日(獲提名)?出現!」說時他雙眼閃爍,一臉感激。

事實上,外界早已公認他是個好戲之人,但他卻謙稱,自己只不過是經歷夠多。「我?戲其實唔係咁好,只係?角色同我?人生一樣咁癲,我將?真實感受擺番落去個角色度咋嘛。 」他苦笑地道。

小時候住過兒童院,未成年已半工讀做三行裝修、廚房傳菜,繼而玩雜技走江湖;八六年參選「電視先生」入行後,效力了亞視十三年再跳進大銀幕,由客串做起,經過十多年努力,他終於賺了個「綠葉王」美譽……

如果,這就是他奪得金像獎「最佳男配角」的修煉之路,相信黑仔也會認為很值得。

撰文☆周彩霞 攝影☆何國豪 設計☆美術組

化妝及髮型☆MiMi Lau 服裝☆Scotch & Soda(便服)

特別鳴謝☆水鷗流居合劍法中港澳指導陳國中(提供居合道袍及動作指導)

老婆和親朋戚友會戥他高興,理所當然,而網民的反應,則令黑仔感到驚喜萬分!「如果話被大家公認、肯定??,就一早已經有,但我唔知個程度去到邊。點知我睇到?網民留言,愈睇愈撩到我,窩心到不得了!原來我做?咁耐?,外面真係會有班人戥你緊張、肉緊過你,真係好安慰、好感動!」但見他一雙大眼睛,此時有點水汪汪。

更叫他感意外的,還有傳媒朋友。「最近好搞笑,有?平時個樣好cool、好惡?記者行家,竟然會主動走埋?,笑晒口恭喜我,仲話佢哋都鍾意睇我??!因為咁多年?,我出席?公開場合,?傳媒要搵人做訪問??,都好似對我冇乜興趣,冇乜?同我講,唔係咁關注我咁,但係&#134513家佢?有呢?舉動,真係令我安心?好多!」

其實早在數年前,他亦曾期望過有機會被提名。「?陣好多人同我講:『今年你呢部戲得喎!』令我好上心。」結果落空。「初初都有?失望?,後尾冷靜番都覺得,可能仲未係時候啦,咪繼續做好?囉。

「以前谷峰話:『等囉!實有?!排?隊囉!』但我覺得(被提名)個門檻幾高,撞到一部好?製作、好?角色,人?又鍾意,又會入到圍?,真係幾難!」

姜皓文回想起看到公布金像獎提名名單的那一刻,即時笑逐顏開。「公布前一晚,我冇?唔?,只係猛叫自己『平常心、平常心,唔好諗咁多!』結果?朝早,我神推鬼?落?廳,知道差唔多時間(公布),無端端?住部電話?度等咋嘛,哈哈哈!」

即係上心啦!「都係?、都係?,哈哈哈!我都會諗:今年係咪會有(提名)呢?」他尷尷尬尬地說。「時間一到,我都唔夠膽開?睇,哈哈哈!跟住(知道有提名),我嗌?出?:『老婆!掂呀!掂呀!』我老婆(金慧英)都畀我嚇親,原來佢都係?度等緊!哈哈哈!嘩!我?兩條友開心到,一朝早,牙都未刷,就開香檳!好開心、好開心呀!哈哈哈哈!」

接?,當然是要忙?回覆來自親朋戚友的祝賀說話。「?人send晒?口訊?,我手又震又盛,都唔知點答,我問老婆:『除咗講多謝咁行,仲有乜?好講呀?』原來真係除咗講『多謝』,都唔知講乜?好,哈哈哈!

「我?朋友好癲?!我呢排淨係同佢?食飯慶祝,都食?好多餐!有?仲抬埋香檳?畀我,叫我一日開一支,開到四月九號(頒獎禮舉行當日)!哈哈哈!」

1. 在《樹大招風》中,黑仔飾演的「大輝」,全程跟林家棟做對手戲。「家棟係個超級冇得頂?對手!佢事前會畀好多意見我,照顧晒所有做??人。」

2. 簽約於古天樂(中)旗下經理人公司,現正忙於跟古仔和劉青雲(右),拍攝科幻片《明日戰記》,飾演老粗車手。「呢個角色好有發揮?!」

黑仔拍電影逾廿年,從前只是客串或過場居多,直至近十年,他的戲份才愈來愈重,角色愈來愈有得發揮,但同時亦令他感到有些壓力。

「有段時間,導演?要求,我get得唔係太準,做極都好似做得唔?、唔到位咁,試過大鑊到,我係tune極都tune唔到要點做,令我接到個通告,都好怕開工!然後我會不停問自己:點解我會駕馭唔到呢個角色??

「其實就算到幾年前,我都有試過懷疑自己係咪識做戲!老老實實,我唔係一個好標青?演員,又唔係靚仔;我?戲,又唔係真係太好,只係因為我經歷多咋嘛。」

信心創新低時,甚至連同戲的演員,也會令他淆晒底。「以前我一同?大星拍戲,真係怯到不得了!就好似我以前拍電視咁,好怕見到劉永同Paul哥(秦沛),一見到佢?,我已經驚!有次我都有同Paul哥講,我好驚佢,佢話:『唉!驚乜?呀!大家都係姓姜(秦沛原名姜昌年)?!我個仔都係同你咁上下年紀,你都做得我個仔啦!』哈哈哈!」

日子有功,他早已克服了這些心理障礙。「譚詠麟開演唱會都有怯場啦,係咪?咁大個紅館喎!」

1. 黑仔說,有時他會因為一個角色,影響了個人情緒。「試過有次,我個幾月都好情緒不穩,連我老婆都叫我去睇醫生!」猶幸金慧英曾做過幕前,十分體諒丈夫。

2. 即將上畫的《拆彈專家》,拍?劉德華(右)和吳卓羲(左),飾演總警司。「呢個高級督察抑壓到爆燈,裏面有?情節都幾癲!」

角色有得發揮之餘,黑仔甚至成為了「綠葉王」,單是一三年至今,他已拍過四十齣電影,非常多產。「呢幾年,我係好好彩,多?導演肯畀我去試,放心畀我做,我遇到?角色都係爆?、有得做?,我個心&#134513家已經定?好多,因為電影圈,已經肯定?我、摻我玩,有個位置?度。」

那個電影圈「位置」,大概比他想像中還要高,皆因他這次獲提名「最佳男配角」的對手,包括了曾志偉、廖啟智、吳孟達和他從前最害怕的秦沛。「呢班殿堂級?師兄,全部都係男主角,又影帝又盛,佢?全部都咁錫我、咁睇住我,所以我心情幾複雜?!

「?日電影總會食飯,大家上台拉票,我本來都諗住講得客客氣氣?,但??個moment,我真係想?一次,咁我就唔客氣,上到台,我就癲?:『你畀我啦!?一次咁多,我就唔??啦!』哈哈哈哈!」

覺得贏面有幾大先?「嘩!好難講呀!呢班對手,我邊有得同佢?砌呀?同到佢?一齊去跑,一齊去衝,我已經當贏?,已經覺得好榮幸?啦,係咪先?就算係輸?都開心啦,輸畀佢?喎!大佬!」平常心、平常心、平常心x無限。

樹大,不一定只會招風,也可以是好遮蔭。

很相信跟黑仔有同樣興奮程度的,除了他太太金慧英外,還有他的家人。

黑仔十三、四歲時,母親過身了,繼父把他和同母異父的弟妹交由社會福利署入住不同的兒童院,血濃於水的感情,都是彼此長大後才建立出來。「我阿妹&#134513家好似做?我阿媽咁,成日噓寒問暖。呢次有提名,我?細佬妹佢?仲緊張過我,周圍通知晒?親戚朋友!」

而他最想通知的,是他的繼父。「佢有老人病,入?老人院,已經唔記得晒??,唔認得我?,見到我,佢會話:『咦?咁得閒呀?收工呀?隨便坐呀!最近忙?乜?呀?』好生保?!哈哈哈!」他的「哈哈哈哈」,不知為何感到有點鼻酸。

大概父親知道後,也會戥他開心吧!「佢?一定會!」說時語氣相當堅定。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽