傻人有傻福 麥美恩
2017年04月26日15:37

當今世代,藝人獲網民like才是王道。

麥美恩因為在《學是學非》中成為其他「是非精」的整蠱對象,加上她予人印象嘈喧巴閉、搞笑又願意騎呢,網民一句「識揀一定係揀麥美恩!」封她為「甜心小姐」和「女神」。「女神……哈哈哈哈!&#134513家呢個稱號?定義,真係好闊呀?!哈哈哈!不過?人竟然接受到我呢?咁?character,我係真心感恩?!」

她一一年參選港姐得「梗頸四」出道。「第四名,都算係有少少成績咁啦,哈哈哈!始終講樣靚……我唔係走呢?路線囉!哈哈哈!同埋好處係唔使?住港姐?包袱咁耐,好快可以轉型囉!哈哈!」當過娛樂新聞主播,做埋「是非精」外,去年既拍住曾志偉主持《我愛香港》,又被安排到廣西落二百米天坑拍《天與地》,更被提名《2016年萬千星輝頒獎典禮》的「飛躍進步女藝員」,近期甚至成為了廣告商的搶手代言人。「上年真係豐收?一年,年尾我有份參與?節目仲有獎?,簡直係bonus!」

人氣爆晒燈,難得她仍保持?那副傻大姐的開朗性情,像這天她拍照時,看到為她準備的幾件蛋糕,即時雙眼發亮,件件都話想食;訪問時說得興奮了,又會懶顧儀態仰天大笑,笑聲響徹整間餐廳。

「好多人都話我笑得好大聲,其實因為我?個好熱鬧家庭成長,見過我屋企人就明,因為我屋企個個一笑就係開懷大笑??,好嘈!」

說罷,她又再哈哈哈哈笑起來——終於明白她何解會得網民歡心。

撰文☆周彩霞 攝影☆蔡豪 髮型☆Kenneth Tung

化妝☆Gary Cheng @Help Make Up 服裝☆WOW(Walk on Water)

場地☆Mage Kitchen 鳴謝☆Barry @Oneness 設計☆美術組

搶皇位

麥美恩在加拿大溫哥華土生土長,是家中的孻女。「我爹?、媽咪係好早期移民過去加拿大?華僑,我對上仲有兩個哥哥,一個大我十一年,一個大我九年。」

話晒孻女拉心肝,又有兩個不會跟自己爭?玩的哥哥,照計她從小應該是過?溫室公主的生活。「梗係唔係啦!」她不屑地說。「我細細個同我兩個阿哥?感情唔好?,年紀相差太大,根本溝通唔到!尤其是我二哥,佢細個好唔鍾意我搶?佢?屋企?『皇位』,佢享受?九年(孻仔拉心肝生活),突然間彈多個出?喎!哈哈哈!」

猶幸隨着三兄妹年紀漸大,彼此的感情愈見融洽。「我係到讀大學,要揀入乜?科?時候,搵阿哥佢?傾,我?先突然click到、溝通到。到&#134513家,我??關係愈?愈好,我feel到其實佢?一路以?都好錫我,但佢?係男仔,所以先唔會表達出?,冇理由無啦啦會同我講:『I love you!』咁核突?嘛!哈哈哈!&#134513家佢?有時見到我好努力咁去做?,就會message問候?我,又或者send?姪仔?相?鼓勵我,呢?咁細微?舉動,我已經覺得好sweet!」

刨C1

雖則她是個正宗的CBC,但她說廣東話的腔調,或是舉止,也不太鬼妹仔。「可能一來我?Richmond(卑詩省列治文)度大,?度好多華人聚居;二來我屋企人好堅持要我講廣東話,每個禮拜我又要返中文學校,上堂學寫字、默書、測驗。」

更重要是,她小時候因為耳濡目染,愛上香港文化。「我阿公同阿婆好錫我,我好細個?陣,佢?移民過?加拿大?其中一個原因,就係?照顧我起居飲食,接送我返學放學,因為我爹?、媽咪要返工。

「我阿公佢識少少字,佢好有心,日日陪我默書、寫字,我?中文,某程度上都係佢教識我,令我覺得?中文字好得意。而且?陣因為佢?,我睇?好多中文電視,覺得好funny!

「九七年,我阿公過身,我學校多?好多香港移民過去?同學,我就成日同佢?傾偈,傾得愈多,我對香港?文化就愈好奇,成日去搵?TVB劇同周星馳?戲?煲,又聽香港?廣東歌,又去唱K,仲成日睇雜誌,刨C1——因為娛樂圈?人,我會熟悉?,?中文比較簡嘛——搞?搞?,好似將成個香港都搬?過去咁,哈哈哈!」

▲一一年,麥美恩參選港姐,被傳媒封她為「龍躉村姑」。「我?陣以為呢個朵,係解next door girl,覺得幾親切,後尾先知係笑我身材同打扮,哈哈哈!」

▲麥美恩說,一一年參選港姐,純粹出於好奇心,沒想過做明星。而麥媽媽即使擔心,依然身體力行,由加拿大來港支持愛女,令她深受感動。

▲麥美恩最近為服裝連鎖店擔任代言拍短片,挑戰Do姐鄭裕玲唸急口令,結果講第一句,已花了五秒時間,比Do姐只用四秒五十唸完仲要慢。

▲麥美恩去年在《萬千星輝頒獎典禮》中,既被提名「飛躍進步女藝員」外,其有份參與主持的《天與地》、《我愛香港》,以及《學是學非》亦有獲獎。

見識嚇

好奇心和外向性格使然,麥美恩大學時期已到過波利維亞做義工,又到大陸做交流生和義教。「我爹?、媽咪肯放手畀我周圍飛,因為媽咪早婚,好自然會將?寄望擺?我度,佢覺得後生女,如果有機會,應該要周圍闖?、見識?。」

至大學畢業後,她得寸進尺,決定要來香港發展。「我膽粗粗話要返?香港做?,佢?嚇到鼻哥窿都冇肉!尤其係爹?,佢好錫我,但又表達唔到,惟有反對,哈哈!結果我都係好堅持要返?,搞到佢好唔開心,唔明點解個女要無啦啦離開自己,好彩我媽咪同我性格好似,佢好明白——不過點都會擔心我?,因為我返到?,得我自己一個,一切由零開始。」

回港後,她從事市場推廣的公關工作,直到一一年,又因為好奇心遞了表格參加香港小姐。「我一直都冇乜?明星夢,亦冇諗到好遠,遞(港姐)form都只係純粹好奇,覺得有機會咪試?囉!」爹?、媽咪點睇呢?「唔係咁鍾意?,始終佢?思想傳統?,覺得呢??拋頭露面,又會驚我因為成為焦點,會好大壓力。

「但對我?講,就算參加?,都未必入?。可能我個人比較open-minded,成日都覺得好多嘢唔試?就唔知會係點,就算結果唔係得,都nothing to lose,冇乜包袱呀!」

做緊口

殊不知,她如此一試之下,便成為了當屆的「梗頸四」,順理成章被無?招攬旗下,當了娛樂新聞台的主播,開展了主持生涯,不時又在劇集裏客串,一三年更獲安排成為《學是學非》的主持之一,化身為「是非精」。如是者入行六年,但至今,父母仍然未完全了解她的工作。

「其實由我入行day 1開始,佢哋對於我做呢行,一直都仲適應緊:有時佢?會唔明,點解一個半個鐘?節目,要拍咁多日、搞咁多?呢?點解我要去做訪問?呢?有時聽到我話?期休息,我媽咪就會好緊張:『??咁咪會冇糧出?』哈哈哈!我惟有用多?耐性解釋畀佢?聽。好在我媽咪呢幾年識玩社交網,佢好多時會through社交網先知我?日開乜?工、做緊乜,哈哈哈!」

至於兩個哥哥,「佢?到&#134513家仲係覺得我好『溫室』?,哈哈!但其實我已經獨立?好多,尤其是去完廣西天坑返?之後,我覺得自己都成長?,可能因為呢個trip太辛苦又太驚險,我終於明白到,我要做每個重大決定?時候,都要諗埋我?屋企人同埋身邊?人?感受,要對佢?負番?責任。」

最後兩句,相信最令麥爸爸和麥媽媽感到安心吧。

▲跟(左起)朱智賢和陳婉衡在廣西落二百米天坑拍《天與地》,麥美恩(右)坦言,這趟驚險經歷,令她回港後,花了個多星期整理情緒。

▲除了《學是學非》外,麥美恩(右)與Ben Sir(左)主持的「廣東話」系列節目,亦深受網民歡迎,近日更發展成《Ben Sir研究院》。

被封盤

人氣急升,自然樹大招風,日前便有報道指,於二月廿八日踏入「一支花」之齡的麥美恩,「破dry」終於封盤,暗撻TVB娛樂新聞台《Star Talk》主播許文軒,指他早前捧?花束,當她的柴可夫,在九龍灣跟一眾主播飯局時,更多次眉來眼去傳情云云。

有圖有文,又描述到似層層,麥美恩沒好氣地簡單回應:「得啖笑!我同許文軒做娛樂新聞台?陣已經識。」

反而他們的一班主播好友,卻在社交網藉為二人「伸冤」之餘,取笑他們的緋聞,皆因當晚實情是,二人跟眾主播在九龍灣飯局後,齊齊往九展睇組合SIS樂印姊妹舉行的首個音樂會,而許文軒手中的花束,則是送給SIS樂印的。組合成員兼娛樂台主播的駱胤鳴,便在社交網公開了當晚後台的大合照,又「冒?生命危險」,為這對緋聞男女,製作了《美女與野獸》的key圖……

明晒!宅男們,應該放心晒。

▲SIS樂印姊妹的駱胤鳴,於社交網上載了音樂會後台,與主播同事大合照,為「破dry」麥美恩以及「暗撻」許文軒(紅圈)間接澄清緋聞。

▲呢期「識玩一定係玩麥美恩和許文軒」,所以駱胤鳴「冒生命危險」也要順勢key圖,以兩位緋聞男女娛樂大家。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽