【裝修風水學】兒童房風水話你知(下)
2017年04月24日18:51

床位擺放

小朋友床位不可安在橫樑或樓梯下,呢種壓迫感會令佢地無法安睡,容易發噩夢。床位亦不宜放係神位正下方,床頭同床腳唔可以對正房門,床頭周圍唔好放或懸掛大鏡,防止夜間反光驚嚇到佢地。另外睡房地板上不可鋪長毛地毯,會容易滋生細菌,易患支氣管疾病。

居室採光

兒童房採光非常重要,做功課或讀書,都會影響聽視力同健康。對嬰兒而言,光線太光會傷肝,太弱嘅光線會傷肺,所以做父母嘅要格外注意佢地房間嘅採光問題。

色彩選擇

從風水上來講,兒童房裝修風水嘅主色(按小朋友生肖生旺顏色)同配襯色比例約為7比3,咁樣既保證風水要求嘅主色,又唔會係色彩上單調呆板同乏味。而從節約能源、利用自然光嘅角度出發,嬰兒房內色彩以淺色調多啲為宜。

忌戶型不正

兒童房最忌格局不正,尤忌三角形。對小朋友而言,房間係其品行人格成長嘅重要空間,係成長發育期間,每日生活係唔合理空間入面,久而久之會影響到其身心發展。狹窄、唔合理嘅空間,會造成區地人格嘅偏激發展,而寬敞四正嘅空間,會令小朋友開朗活潑。

書枱擺放

小朋友書枱背後同左右不可沖門,亦不可面向或背向廁所。最好唔好背對露台嘅落地窗,背後光強而且係玻璃窗,會令小朋友無安全感,無辦法集中精力。書枱若面向窗,光線不可太強,否則容易心煩。

(文:巨龍)

(以上圖片均來自網路,如有任何版權問題,請與本站聯絡)

原文連結:

【裝修風水學】兒童房風水話你知(下)

相關文章:

【家居知識】油漆原來分好多種!

裝修佬

致力於令香港沒有麻煩/爛尾的裝修。為實現這個使命,全體裝修佬成員不斷努力,推動裝修、建材、家居市場的規範化,改變著數千萬家庭的裝修方式和置家理念,為用戶創造卓越的互聯網裝修體驗。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽