張彥博邀林欣彤Busking 選唱哥哥經典歌悼念
2017年04月02日16:33
Mag同阿博演出投入。

【星島日報報道】林欣彤(Mag)與張彥博昨晚到尖沙咀文化中心Busking,吸引大批市民圍觀,並進行網上直播。由於昨日是張國榮(哥哥)逝世14周年,二人特意選唱了數首哥哥的經典歌曲合唱及獨唱以作紀念,包括《今生今世》、《不覊的風》、《風繼續吹》、《Stand Up》 、《有心人》及《追》,獲網民大讚好聽,更有網民留言大讚「靚仔靚女」,及封二人為「老表新組合」。

阿博自爆今次主動邀請Mag合作,說:「我每年4月1日都會唱關於哥哥嘅歌,因為我同Mag都有好多合作啦,所以今年我大膽問Mag會唔會出嚟Busking,其實我打畀佢時,我都驚嚇親佢。」Mag則笑言今次是她的第一次真正的Busking,並謂:「之前我試過一次,但係係喺拍MV嘅時候。」阿博即接話預告二人將來有更多機會合作。

今次合作其實也經歷一波三折,先後爆咪、忘記歌詞及平板電腦冇電,幸二人積極解決所有問題;Mag獻唱《有心人》時,更獲網民大讚有感情,唱出哥哥獨有的感性味道。談到哥哥,Mag感性地說:「我鍾意哥哥,係因為佢真心對待每一個舞台、每一位觀眾,我希望我哋都可以做到咁真。」最後,她不忘多謝阿博謂:「辛苦晒阿博,所有野都係即席喺佢錄音室即刻夾,佢好認真諗應該彈啲咩,同埋佢好細心,唔會放棄每一個細節。」Mag說畢,即豪氣表示要請阿博食飯以示感謝,據知阿Mag最後真的「找數」,果然有口齒。

香港新浪補充資料

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽