歐陽震華拍劇「萬歲」受歡迎
2017年03月10日03:00
歐陽震華出錢出力捧着薄餅進行「萬歲」。

【星島日報報道】無線50周年台慶劇《誇世代》已投入拍攝,歐陽震華(Bobby)與邵美琪(Maggie)日前於中環拍外景,戲里戲外都是「開心果」的Bobby,經常在劇組大放笑彈,氣氛融洽!加上兩位阿哥阿姐十分識做,齊齊萬歲請劇組開餐,贏盡人心!

歐陽震華跟邵美琪日前跟何雁詩一起為台慶劇《誇世代》拍外景,形象深入民心的Bobby似乎特別受街坊歡迎,等埋位時不時獲市民邀合照,戲內的他亦同樣是「開心果」一名,經常放笑彈!

Bobby與Maggie上一次合作,已經是98年劇集《網上有情人》。雖然工作上兩人未算有很多合作,但卻相當老友,當日兩場都是較輕鬆的文戲,見兩人未埋位時都會閒話家常,Bobby更多次逗得Maggie哈哈大笑。Bobby說:「好熟㗎啦!我同Maggie已經無咗堵牆,唔使再溝(通)㗎啦!」Maggie同樣很高興再次合作,她笑說:「開工嘅時候好舒服。佢好好記性,我唔好記性佢成日提我。」Bobby笑說:「我唔好記性啦!啲記性Quota都七七八八,係多鬼主意啫!」

談到《誇世代》卡士強勁,跟其他演員合作感受如何。Bobby笑說:「阿聰(張繼聰)啦!佢係一個好有才華嘅演員嚟。阿田(田蕊妮)我就成日叫佢視后,今年又係佢啦!」Maggie亦笑說:「係啊!推都要推到佢做視后,我哋唔使咁大壓力嘛!」

另外,由張衛健回巢拍攝新劇《大帥哥》同樣備受關注,談到觀眾難免有比較。Bobby笑說:「唔比較啦!要比較都係高矮肥瘦,咁我好明顯就肥過張衛健啦!其實同張衛健都好熟,80年代都有合作過。」

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽