【湯水】排毒+增強免疫力!紅菜頭杞子紫蘿蔔湯
2017年01月20日17:43

話說我早前冇意中係九龍地城買到好新鮮嘅有機紅菜頭同埋紫蘿蔔,店員姐姐仲教我加埋粟米同杞子一齊煲,就可以有補肝明目、增強免疫力、仲話可以排毒防癌添。

其實我之前都煲過好幾次紅菜頭湯,不過紫蘿蔔就係第一次接解,見姐姐話得咁利害,而且兩樣都好新鮮又唔貴,所以就買齊材料試下煲啦。

材料:

紅菜頭2個(如果大嘅1個都可以)、紫蘿蔔2條、粟米1條、杞子約1湯匙及薑2片。

紅菜頭嘅根同埋葉都含有好豐富嘅葉酸、鐵、纖維及其他營養,療效包括抗癌、補血、消化不良、虛弱怕冷、補腦及全面提高抗病能力,協助肝臟細胞再生,促進腸胃蠕動,令骨骼強健,並可預防心血管病,有助降低膽固醇(網上資料)。

紫蘿蔔嘅紫色就係來自天然嘅「花青素」,而花青素就可以對增強免疫系統能力、促進視網膜細胞再生,有助視力、增強記憶力、抗氧化,可預防有關自由基引起的疾病,包括癌症及增加血管彈性,保護血管內壁,有助血液循環,對身體各器宫和系統皆有益處(網上資料)。

做法:

1. 先將紅菜頭洗淨,然後去皮及切片。佢嘅莖葉都好有用,所以洗淨切段後加埋入去一齊煲呀。

2. 紫蘿蔔去皮切塊;粟米去皮切塊。

3. 杞子洗淨;薑片去皮之後拍鬆,等煲嘅時候可以出味啲。

4. 煲內放約3L水,然後隨水加入薑片。

5. 用大火將水煲滾後,將其餘材料加入煲內(杞子除外)。

6. 待水再滾後用大火加蓋煲約15分鐘,之後轉慢火加蓋煲多30分鐘。

7. 依個時候就可以加入杞子。

8. 繼續用慢火加蓋煲多15-20分鐘。

9. 最後落少少鹽就飲得啦~

小小豬之前都有飲過好幾次紅菜頭,所以佢都一定唔會抗拒,仲幫紅菜頭改左個名叫做熱利賓納添...…哈哈哈!

今次加埋紫蘿蔔一齊煲,其實個味又同之前嗰啲分別唔大,一樣都係好清甜,老公都讚好飲,仲叫我定期煲依個俾佢飲,等佢可以排毒,等身體可以健康啲呀!(哈哈哈...…佢咁賞面我就當然一定好樂意配合啦!)

原文連結:

【湯水】排毒+增強免疫力!紅菜頭杞子紫蘿蔔湯

相關文章:

【賀年新玩意】變身Hologram利是封@新城市廣場

KinseyMaMa

一名全職傻媽,鐘意同仔仔周圍去,喜歡利用網誌記錄我們這一家嘅生活傻事,見証小小豬的成長。

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽