現在進行式 鍾鎮濤
2017年01月10日18:21

鍾鎮濤B哥哥今年入行整整四十載,除了年初獲港台頒發「金針獎」外,CASH香港作曲家及作詞家協會日前更宣布,他是今年「音樂成就大獎」的得主。

「我對獎項??感覺唔係咁大,但係呢兩個獎,就好似係我入行四十年?禮物,尤其係CASH?個,係認同我作曲?成就,令我有?激動,真係好開心!」

難怪他拍照這天猶如開籠雀,不時哼?他最愛The Beatles的歌:說到下年六十四歲了,他便唱?〈When I'm sixty four〉;談到年前到日本看Paul McCartney演唱會,他邊打拍子邊哼?〈Eight days a week〉;提起十一月初會到日本看Ringo Starr(The Beatles鼓手)的騷,他又徐徐唱出了〈Yellow Submarine〉……十多年前的破產經歷,在他的笑臉上看來不?痕?,今天,他只想每一刻都是享受的。

「過去??,咪放低囉!我??家仲可以一年返內地做五、六十個商演,仲可以推?戲;返到屋企又有三個前世情人(女兒),可以腳踏三船做『三船敏郎』,個仔(鍾嘉浚)又係我?最好朋友,我已經好滿足?啦!哈哈哈!」

在他為溫拿作曲的〈活在當下〉中,有這樣的一句:「每一天開開心心就對了,別那麼複雜,要活在當下……」他說這是寫給自己的歌,大概,亦正是他當下心態的寫照吧!

撰文☆周彩霞 攝影☆蔡豪 服裝☆Mc Q 設計☆美術組

我是胡?

入行至今四十年,B哥哥很慶幸到現在仍可以玩音樂。「音樂對我??家?講,係興趣,又係賺錢?,而且仲要賺到好多錢。」

論興趣,他最近便與看來毫無關係的鄧梓峰,組成了專玩The Beatles的The Old Boys。「呢個組合,係個鼓手重病好番之後,有次約我出?打band,佢就約埋梓峰同另一個結他手,一齊jam Beatles,估唔到大家夾到喎,就去埋我studio,加埋我個琴手一齊玩,一晚我?就玩?三十首Beatles出?,仲要玩到??feel,呢?腳,我等?好多年,既然係咁,我?咪經營?囉!

「我??家戴番頂帽就已經係『Woody』,因為鄧梓峰係『巴斯光年』嘛,哈哈!我同佢其實識?好耐,但就冇咁樣同台演出過,估唔到我?一埋牙就咁夾,佢呢個神經佬,原來平時會自己?屋企彈住bass?唱Beatles,仲要彈到??feel,好似樣!」

說到賺錢,內地是他現在主攻的市場。「主要都係做?商演、電視節目??,每個月都要返去好多次,幾乎次次佢?都要我唱〈Sha La La〉、〈只要你過得比我好〉呢?歌,淨係〈讓一切隨風〉都有九十幾個版本,哈哈!

「好得意?!內地有?地方,我都唔知點解會有fans?,好似兩年前,我就去過一個叫丹東?地方,?度係中國同北韓?邊界;跟住我又會去新疆演出,我自己都?晒頭!哈哈哈!」

嘻嘻哈哈

雖說破產那四年,已是鍾鎮濤的過去完成式,但那百般滋味,他至今仍是沒有忘記。「?四年,你話唔傷係假?,真係好難過?,只係我個人鍾意報喜不報憂,咪嘻嘻哈哈、吊兒郎當咁過?佢囉。??家睇番,好似好耐以前?事咁,我都已經係另一個人,有時我會??當笑話咁講添!哈哈!

「我好記得?陣有次?街買緊生果,忽然撞到小鳳姐(徐小鳳),佢同我講:『冇?!你係要經歷?呢??,如果唔係你老?,就會好似張白紙咁,冇?講。』佢又講得好到喎!其實我?陣已經睇通晒人生百態,screen?好多所謂?朋友。」

猶幸的是,他還有曾志偉、梁朝偉和杜德偉等這班「76天團」。「其實我?仲有一班叫『217』?朋友?。?陣我同志偉六十歲,約?成班朋友去泰國玩,幾乎包起成個villa,217?間係我??大眾房,晚晚我?就?217玩到唔願返自己房,哈哈!而『76』?班基本上係『217』?其中一部份朋友,不過唔好問我點解叫『76』,哈哈!」

問他『76』有哪些成員,他數來數去都是差一個,頓了頓才想起來:「呀!係喎,我冇計到自己!真係好『76』呀呵?哈哈哈!」然後大家明白何謂『76』了。

1╱與鄧梓峰等人組成的The Old Boys,早前在HMV開騷,玩足成晚The Beatles,令他和隊員大呼過癮!「岑建勳同陳欣健都睇得好開心呀!」

2╱破產經歷令他(紅圈)重新精選朋友,慶幸多年來仍獲這班「76天團」在旁扶持。

3╱溫拿和太極兩代樂隊將會合體開騷,有人提議B哥哥到時晒腹肌,他尷尬地說:「??我?純粹玩音樂咋喎!」

4╱日前CASH宣布B哥哥為「音樂成就大獎」得主。「個獎係對我創作身份?認同,好有意思!我??家先知自己原來作?百幾首歌咁多!」

美好時光

而在香港,他則主力陪仔女。「我?香港多數唔使開工,如果我搬去大陸住,我?工作機會會多好多,但係??家我一做完?就返?,反而多好多時間睇住?細路成長,起碼佢?每甩一隻牙、考乜乜入學試、?乜?獎項,我都?度;如果我?出面拼搏幾年,返到?先知個女已經拍拖,咁咪好冇癮?我?人生唔係淨係用?賺錢?嘛,仲有好多?好重要?嘛!」

所以,即使只是日常接送十二歲的二女鍾?,和六歲的細女鍾幗返學、放學,B哥哥也會很珍惜。「佢?有校車搭?,但我好鍾意朝早送佢?返學,呢段時間最好傾偈,係我一日最美好?時光!有時鍾?放?學要返興趣班,我會買埋佢鍾意食??接佢放學,等佢??四十五分鐘break有?食,不過呢?時間好趕,傾唔到偈。」

早前,他更和鍾?到日本過二人世界。「嘩!幾正呀!得我?兩個,由朝傾到晚!同佢去Universal Studio?Harry Potter玩?個4D(機動遊戲),我好慘呀,食到好飽,一坐低,就揈?揈去,chok到我呀,又唔知佢下一?chok去邊度喎,大鑊!除?頭?五秒,我未擘開過對眼!鍾?知我唔妥,就一路問住我:『daddy,are you ok?』照顧住我呀!我??扮唔到英雄!哈哈!」

1╱今年初溫拿騷上,鍾?(中)和鍾幗(右)上台合唱。「鍾??紅館唱,完全唔驚;反而?學校,同學、老師佢都識,佢就超緊張!」

2╱去年五月,跟范姜在港補擺喜酒,嘉浚、嘉晴、鍾?、鍾幗,齊齊跟爹?媽咪切結婚蛋糕,場面溫馨。

最好朋友

至於大女鍾嘉晴,現在已是廿一歲亭亭玉立的少女,「家姐嘉晴細個?陣,仲係得我同范姜,我成日會幫佢吹頭,眨?眼,??家就話?台灣讀緊大學!其實佢本來都考到英國?學校,但係我唔畀佢去,我最多畀佢去……北角咋!哈哈!」

唔畀?「英國太遠,我年紀大呀,唔捨得!台灣就OK,又近,?邊又有范姜屋企人,又有朋友,返?又方便,有時weekend,星期五會突然?屋企見到佢?!因為佢好掛住兩個妹,尤其是鍾?,佢?兩個成日攬頭攬頸,感情好好!」

大仔嘉浚則相反地是兩位細細妹的「蜜糖」。「鍾?同鍾幗好黐佢,好鍾意纏住佢玩!佢成二百磅,大大隻咁,有時玩到會一手抱住一個妹,哈哈!

「佢??家已經廿六歲仔,?美國讀完大學,做緊自己鍾意??,整?車、打?工、整??食,?生活好美國。

「佢係我最好?朋友,我?成日聯絡,成日傾偈。佢一年會返?兩次,有時遇?佢返到?,我又有商演,就會叫埋佢一齊去,on the way傾?偈;有時我夜晚要去飲?,又會帶埋佢出去——不過跟住先find out到,原來佢同我一樣,唔鍾意飲酒?!哈哈哈!」

有B哥哥這樣的一個爹?,鍾家四個子女真幸福!

過去 ╱將來 式

縱使B哥哥已年屆六十三,但歲月在他身上的痕?,只有臉上幾條皺紋,皮膚依然緊緻,身形依然健碩。「facial??,我都會做?!唔通呃人我天生麗質,只係用清水洗臉咩?哈哈!我?護膚?,都係我老婆supply畀我;有?醫生到咁上下,又會打畀我,叫我去整整佢(做機)。」

他同時亦很注重飲食,盡量每天做gym。「我唔飲凍?、唔食皮囉,我已經唔記得雞皮係乜?味,如果食清湯腩、燒肉、燒鵝??,我會刮走?肥膏先。

「workout??,我做?都係為?衫好睇,做?cardio(帶氧運動)、做少少weight,舉??咁囉。」然後,他給大家看,當年他演出《志在出位》「瀟灑哥」時,那幕騷八?腹肌的片段。「?陣都唔失禮?!哈哈!我拍呢套戲之前,成九個月戒晒澱粉質,只係每個星期日食一碗雲吞麵,好discipline!其實我??家裏面仲有(腹肌)?度?,我只要食少??,去??層(脂肪),一、兩個月就得!」

接?,他看看自己的腹部,自豪地笑?說:「其實我??家都唔係差好遠?,哈哈哈!」又確係抵佢得戚?。

▲九一年,他在《志在出位》演「瀟灑哥」,大晒八?腹肌。「呢場戲,要?我?度(三角位)裝反應彈,就咁爆,係我從影以來最危險?一幕!哈哈!」

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽