真情流露 蔡潔
2017年01月04日15:33

Profile

英文名:Jacky

身高: 169cm

學歷:墨爾本皇家理工大學創意媒體碩士

入行經過:

「2012年墨爾本華裔小姐競選」冠軍,一三年參選國際中華小姐後,獲彭浩翔邀請拍電影《香港仔》而入行。

曾演出電影:

《香港仔》、《同班同學》、《踏血尋梅》、《兇手還未睡》等

▲蔡潔與林家棟首次合作拍強姦戲,過程順利。

採訪☆潘嘉琪 攝影☆蔡豪 服裝☆Ted Baker 化妝☆Cyrus Lee 髮型☆Linfa@IL COLPO 設計☆蔡宛真

蔡潔在新戲《兇手還未睡》中,飾演劉浩龍太太,慘遭林家棟強姦。提到首度演被姦戲,她憶述:「當時一埋位就拍喇,呢?場口諗太多,可能重未夠&#134513家效果好,同林家棟合作都好舒服。」

她透露當中的內心戲,是發自生活上的經驗:「我覺得有時未必係強姦你先叫侵犯,可能係講??難聽、唔尊重?說話,都已經係一種侵犯。我有個鍾意?波鞋?朋友,之前同個偏愛女性?高跟鞋的男仔表白,個男仔望?佢一眼,就同佢講:『你返去換過對鞋先同我講?喇』,我朋友好受傷。我覺得呢?都係一種侵犯。」

去年憑《香港仔》入圍金像獎最佳新演員,曾於大學修讀導演系的她,原來準備由演員轉型成導演。

「一開始我冇諗過做演員,因為我覺得自己條件不太適合做演員,反而鍾意寫故仔,從細到大我都鍾意寫文章。拍完《香港仔》,多了很多幕前機會,我想多元化發展,現在我正寫一個愛情劇本。」

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽