即棄雨傘膠袋愈派愈多 團體呼籲「向遮袋say NO!」
2016年10月21日03:03

踏入 10月,香港還竟然下暴雨,紅黃黑雨齊襲,然後還有颱風,商場瘋狂派發的即棄塑膠遮套的場面再現,本地團體「綠領行動」持續呼呼籲市民關注即棄雨傘膠袋丟棄的情況,有商場作出回應並增添「雨傘除水機」,可惜,要改變浪費情況,似乎仍有漫漫長路⋯⋯

「綠領行動」在今年雨季發表調查,發現近70%港人會使用商場提供的雨傘膠袋,甚至有6%受訪者表示一天使用3個或以上!濫用的場面,圾垃筒也吃不消,雖然有80%受訪者覺得使用遮袋不環保,但只有42%受訪者會自備膠袋。其實派發即棄膠袋主要是商廈商場為了方便自己的做法,團體建議商戶應該「源頭減廢」,增設「雨傘除水機」、防滑或吸水墊,亦可以達到相同效果。

經呼籲後,本地多個商場(東港城、大埔超級城、新都廣場、新城市廣場第三期、Mikiki、 將軍澳中心、荃灣廣場及上水廣場)都嘗試增添環保的除水裝置,也免卻遮套亂丟的不雅畫面。{照片來源:綠領行動 Greeners Action}

另外,臉書專頁 搞乜東東 早前開始記錄垃圾桶爆滿情況:

本來影影吓相,見到個垃圾桶真係好誇張,忍唔住拍片~心諗:點解啲人掉膠遮套會無感覺呢?見到周圍都係膠遮套嘅垃圾唔會覺得有問題㗎咩?見到自己掉咗嘅膠遮套,係垃圾筒邊飄到咁⋯⋯ 唔會塞番佢入垃圾桶?點解D人可以咁無公德心?無責任心?點解…

落雨天☔你可以唔再拎遮套嗎?

如果可以

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽