姜麗文參與好友2PM新碟創作 成首位寫K-pop主打的港人
2016年09月13日19:30

【now.com】創作歌手姜麗文(Lesley)曾為陳慧琳寫過《So Hot》,歌神陳奕迅(Eason)作過《主旋律》,今次Lesley再進一步,成為首位寫K-pop主打歌的港人,為韓國男團2PM的新歌《Promise(I’ll Be)》作曲、填詞、監製、錄音兼和音!

「我同2PM係好熟,最熟係Nichkhun同澤演,成日都會分享自己寫嘅新歌,互相鼓勵俾吓意見。之前佢哋話今年會有新歌,問我想唔想參與,咁我就飛去韓國同澤演一齊寫咗《Promise(I’ll Be)》呢首歌。」雖然係受2PM邀請,但Lesley都要過關斬將,作品完成後,經過了2PM所屬的JYP娛樂多次開會商議,過程慢長:「知道揀咗我哋首歌入CD,我已經開心到飛起,跟住再等多三個禮拜,佢哋竟然決定用我哋首歌做主打歌,我喊到黐線。」

知道消息之後,Lesley捉埋爸爸秦沛飲酒慶祝。哥哥姜文杰(Benji)對妹妹實現這個大project,都感到非常驕傲:「妹妹真係好努力追尋自己嘅夢想,我哋兩兄妹雖然一次又一次面對困境,但我哋都好振作、好努力。我會祝福Lesley,預祝《Promise(I’ll Be)》嘅hit rate突破3億,犀利過我首《在一起》,哈哈哈!」

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽