築地市場 進駐灣仔碼頭!! 香港食築地直送魚生
2016年06月14日18:10

東京 築地市場 就即將搬遷,往後想睇市場內海鮮交易情況同買新鮮魚生都好難?非也!築地市場最具規模的批發商山治集團,將於香港灣仔碼頭新址設立首個海外水產市場!

撰文:Terry | 圖片:有關機構、新假期資料庫

築地市場進駐灣仔碼頭!香港食築地直送魚生!

市場定名為 「築地.山貴水產市場」,預計今年10月起便開始營業!將8提供日本及世界各地的海鮮,海產批發以外,更吸引的當然是會設立現煮即買即食,活動築地場外的美食分區,提供鮮活海產、現煮美食、東瀛食品零售一條龍築地體驗。以後想買想在香港食築地海鮮,唔需要再靠某店直送,因為香港已經有築地市場喇!

資料圖片

場內亦會劃分不同區域,供遊人即場品嚐各類海鮮,為顧客打造包羅萬有的美食體驗。當中除了可飽覽維港景色的立呑壽司及海鮮生蠔吧區外,亦設有充滿日本風味的魚生丼飯和即捕浜燒海鮮區,以及風靡日本的龍蝦包!

築地市場最具規模的批發商山治集團,承接海外多國包括香港的築地海鮮批發。

資料圖片
資料圖片
資料圖片

築地.山貴水產市場

地址:灣仔碼頭二樓

網站:www.yamataka.hk

電郵:info@yamataka.hk

開幕日期:預計2016年10月

如何前往:

• 從尖沙咀天星碼頭乘坐天星小輪到灣仔碼頭

• 從港鐵灣仔站A1出口,沿行人天橋往香港會議展覽中心方向,至港灣道後再轉往會議道,約15分鐘

想睇更多港式情侶生活事?情侶周末遊及本地飲飲食食? 記住Like港式情侶!

相關文章:

曼谷Dinosaur Planet! 慳家玩恐龍大時代

全城搶住換! 麥記兒童餐換 Mario Kart 8 車仔

【100 円就能玩的夾公仔機】不論是大人小朋友都搶著要玩!@東京物語

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽