韓紅來港做樂壇「新人」 網民熱議
2016年01月07日10:54

昨晚港台《十大中文金曲頒獎音樂會》上,中國國寶級樂壇天后韓紅憑《一個人》奪得「全國最佳中文歌曲獎」,韓紅獻唱得將歌曲時, 慣切中國式流行歌曲風格:慷慨激昂、大顯唱功。然而被本港網民都戲稱之為「嗌歌」的唱法,本港樂迷似乎不是個個受落。對於韓紅於台上分享得將感受時表示:「奪獎奪太多年,但今年很不同,從今天開始我是香港一名新人,未來日子我會常來香港。」的說法,更引起網友熱烈討論,擔心樂壇亦會被染紅,有網民更留言表示韓紅來港發展是一項政治任務。

韓紅是前空軍政治部文工團副團長,現為全國政協委員、全國青聯常委、中華海外聯誼會理事,政治色彩濃厚,因此有網民對於她會來香港發展議論紛紛。韓紅來港加盟華星唱片,豪言「華星大旗不會倒,因為韓紅來喇。」惹來網友Sauman Lui 嘲諷:「有著祖國同胞特質!一到埗就咁講野?!以同胞慣例,遲D就會話「無我,你華星有今日?!」另有網友Cloud Au好奇問:「咁有料做乜要來香港?」而網友思卓就認為韓紅加入香港樂壇是有政治任務要侵蝕香港的文化:「 香港係講粵語架!廣東話~Cantonese 世界公認嘅語言, 粵劇要用普通話唱,打小人使唔使用埋普通話? 唉香港真悲哀,連樂壇唱乜話都要侵蝕。」

網友點睇:

「好快香港會得返識普通話既人」

「香港呢啲二線城市,冇需要嚟啦。鄰國唔係好強嘅咩?定係想講要不是韓紅,你們香港樂壇就完蛋了啊?」

「諗起佢唱十年,真係好經典,一首咁sad嘅歌唱到喜氣洋洋咁,連eason都做唔到 真係前不見古人後不見來者」

「華星名存實亡,只是岳少借屍唔還魂,欺騙港人回憶」

「 好恐怖,香港娛樂圈都唔放過……我唔想亞仔兒時回憶係韓紅」

資料來源:熱血時報fb

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽