【土瓜灣人氣熱店極邪惡酥香油渣麵】
2018年03月17日23:39

土瓜灣呢間人氣小店主打招牌油渣麵!油渣炸得酥香,吸埋湯之後依然可以食到脆卜卜嘅口感,配埋超入味蠔油冬菇同超清甜蘿蔔,真係令人一試愛上,如果唔係怕肥同膽固醇,真係食多一碗呀!

▲招牌油渣麵 ($34) 油渣麵有4個辣度選擇,可選粗麵、幼麵或者米線!是次選了粗麵,基本配料已有冬菇片和蘿蔔!冬菇片由蠔油炆煮,非常入味軟腍,好好食!蘿蔔同樣是鮮甜非常,無得頂!主角油渣可以選擇另上,咬下去口感像魚皮般乾脆,又滲出陣陣豬油香味,就算浸入湯內,吸湯後依然可以保持脆脆的口感,是雙重滋味!雖然每吃一舊就覺得自己膽固醇增加了一點,可是如此邪惡的滋味還真的是令人抵受不了呢!

▲南乳炸雞翼 ($28/4隻)南乳雖然不算太濃,但外皮炸得很香脆,肉質依然保持嫩滑有肉汁!如果與譚仔相比,我會覺得這個南乳雞翼比土匪雞翼更吸引!

▲黃金韭菜角 ($29)第一次吃正方型的韭菜角,外皮像炸香了的餃子皮,脆的像薄餅,餡料不算太多,雖然現在味道也不錯,但如果韭菜味可以更濃烈一點應該會更加分!

▲秘製辣汁魷魚 ($21) 朋友最愛的魷魚,他們覺得醬汁非常好吃,個人則認為好吃,但未算驚為天人!魷魚是吃得出的新鮮,也很爽口彈牙,如果好像我朋友一樣愛魷魚的話,應該會愛不釋手。

老三油渣麵王

地址: 土瓜灣新山道4號長城大廈地下1A舖

營業時間: 星期一至六 12:00-22:30 星期日休息

電話:6736 2623

文字/圖片來源:香港人.遊香港

相關文章:

【南昌公園必賞 黃花風鈴木】

【澳牛2代開冰室!】

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽