紅隧口被撞後三度被貨車推前 P牌司機:你癡線架
2018年02月13日09:43
P牌私家車紅隧口被撞後三度被貨車推前。網上圖片

【星島日報報道】紅隧爭位情況每日上演,近日網上流傳兩段短片,指一輛P牌私家車上周三於紅隧入隧道時,疑與右後方的貨車「爭位」被撞,並不斷響安示警,停車後更三度被貨車繼續踩油推前,私家車司機與乘客嚇得不停叫「喂喂喂」,直言「我睇唔到佢呀」,又向貨車司機大罵「你癡線架」。

第一段由被撞司機車車CAM拍得的片段所見,私家車被撞後已停車,並不斷響安警告貨車,但貨車司機似乎聽不到響安聲,更三度繼續踩油將私家車推前,私家車司機名女乘客嚇得不停叫「喂喂喂」,司機又直言「我睇唔到佢呀」,更向貨車司機大罵「你癡線架」。

第二段片段所見,由其他私家車拍攝,一直打「左燈」的貨櫃車,在私家車停下時仍繼續踩油推前。

片段引起網民熱烈討論,指「大車盲點位,睇唔到架細車唔出奇。大車當然有錯,但細車要怪都怪自己On居居『攝』去人地盲點」、「貨車未推前細車司機自己話睇唔到佢,條片交出細車輸晒,但架貨車點解可以好似唔知撞咗架」。

影片來源:小心駕駛討論區

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽