【#約埋一齊睇!超級藍色血月 】
2018年01月11日18:25

又係浪漫賞月嘅好日子

今個月底將會有百年難逢嘅天文奇景再現!香港上空將出現月全食(血月),整個時間由晚上8時51分開始至翌日零時9分結束,屆時月亮位置偏低,易被高樓或高山樹影遮擋,市民較容易向東開闊地區觀賞到。當日同時會出現藍月同埋超級月亮3種天體現象!超級月亮是因為月亮距離地球的距離比較近,同時又遇上滿月。因此形成更大更亮的超級月亮。而藍月即為一個月內出現第二次滿月。對上一次發生超級藍色血月已經係152年,唔好錯過呀!

▲太陽的光被地球大氣折射,月亮進入陰影時,表面就沐浴在紅光中,所以形成壯觀的「血月」。

▲1個月出現兩次滿月時,便稱之為藍月(Blue Moon),而並不是藍色的月亮。

▲上一次出現「超級藍色血月」,足足是150年以前,下次想遇到,就要等到2028年。

▲當晚美國太空總署(NASA)仲會全程直播呢個天文現象,所以唔想出街嘅朋友仔都可以安在家中細賞。

建議地點:維港兩岸向鯉魚門方向

日期:2018年1月31日

時間:20:51 00:09

文字來源:香港人.遊香港/圖片來源:互聯網

相關文章:

【全球首部!金寶湯專車限定登場】

【#2018發好夢!魚塘藝術節】

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽