【刻薄涼毒】赴嫲嫲喪禮學生缺席班際活動 女班長反問:點解你阿嫲唔死早啲?
2017年12月07日18:33

親人離世當然傷感,若果這時候還要面對旁人落井下石、冷言冷語,更是令人心痛。日前一名學生於網上投稿,指自己因為要出席嫲嫲的喪禮而需缺席班際活動,豈料竟換來女班長一句:「點解你阿嫲唔死早 D ( 啲 ) 」,冷血之舉令人心寒。

這位網民於 Facebook 專頁「名校 Secrets 」投稿,指自己因為要出席嫲嫲的喪禮,故通知女班長未能參與班際活動的練習,怎料對方卻回應:「點解你阿嫲唔死早 D ( 啲 ) ,臨死都要拖累我地進度。」言語非常刻薄。投稿者表示當時已經不斷為缺席練習道歉,認為對方可以斥責他沒有盡好學生本份,但不應對嫲嫲進行人生攻擊,形容「我當下冇一把摑落去算我仁慈」。投稿者又批評女班長其身不正,質疑對方有何資格做「模範生」。

事件於網上引起大批網民關注,不少人都批評女班長說話過份,對逝去的長輩非常不敬,亦有人指若果事情發生在自己身上,很大機會忍不住掌摑對方。此外,也有人估計可能女班長因身負重任、壓力大,才能她出言不遜。

網民留言:

「從來假既人先做到模範生,少年,你太年輕了」

「呢 d ( 啲 ) 人摑佢都整污糟自己隻手」

「其實真係要收返個道歉,個班長跟本唔配去聽」

「咁樣講嘢對死者非常不敬,佢應該呢排都唔會有運行,恭喜恭喜」

「換成是我,當場反枱」

「係我就一巴車埋去」

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽