【元朗人一定識!老字號蛋糕店!】
2017年10月10日18:51

每年生日,通常係大型連鎖麵包店買蛋糕。位於元朗,有一間老字號蛋糕店陪著好多個元朗人成長。雖然蛋糕的賣相係普通常見的貨色,但這間店係著重蛋糕質感和味道,海棉般鬆軟質感,出到蛋糕的雞蛋味,小編係中學讀書時期,身邊負責慶生搞手的同學大部份都係買這間店的蛋糕,因為佢哋的蛋糕味道令人難忘。

▲這間店的招牌係芒果蛋糕,元朗人的最愛,睇到雪櫃有咁多芒果蛋糕,就知道係名不虛傳。

▲每款芒果蛋糕隨著唔同的價錢,收價都不一樣,而這款係芒果Po面造型的蛋糕係$135/磅,面頭的芒果香甜,唔同平時既假味浸糖水啲芒果,真材實材,食出人情味。

▲芒果蛋糕的質感軟綿綿,雖然有Cream,但係味道唔會太甜,又不會膩。芒果份量十足,都好適合長者食。

▲小朋友鐘意的卡通造型蛋糕($200/磅),可以因應唔同人既喜好,訂造唔同既樣式,非常貼心。Minion壞蛋獎門人造型蛋糕做工精美,蛋香味好足,質感海棉般,忌廉香滑,可以揀芒果夾心架。

金蘋果餅店

地址:元朗安寧路84號地下

電話:2477 6087

文字來源:香港人.遊香港/圖片來源:msjessicayeung0_0、atcsw_、foodietastehk、amandamon

相關文章:

【屏山日式甜品小鋪!】

【男神女神西多?食完好滿足!】

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽