【家鄉小食!必試蒸餃!】
2017年09月24日12:33

好足料!

呢間同名小食店係內地連鎖店,黃大仙鳳凰新村,呢間食家鄉風味小食,小編無法考查佢既來源,不過就真心推介呢度蒸餃子,餃子上紋理與一般餃子不同,老闆用沙縣家鄉的特有手法包成,外表獨特,食餃子配上特有的辣醋,味道香口帶有微辣,咬入口好足料,只係$25蚊可以食到,價錢相當實惠。

▲餃子都係新鮮製造,皮內有蔬菜和紅蘿蔔,配新鮮豬肉一齊食,軟淋淋嘅豬肉帶出爽口蔬菜和紅蘿蔔,口感唔錯。蒸煮餃子的過程,蒸出肉汁,咬入口肉汁便會流出來。

▲多料餃子點一點帶有微辣嘅酷,酸酸辣辣,相當開胃。

▲如果唔想要辣,可以叫老闆換上齋酷。

▲胡椒粒豬肚湯($28):無加任何味精,豬肚湯是用時間精心燉出來,不想只是食餃子咁Dry,可以叫一碗養胃健脾湯飲。唔想飲呢款湯,仲有其他功效的滋補炖湯選擇,例如潤肺嘅雪梨豬肺湯和清熱袪火嘅茶樹菇排骨湯等等,啱曬生活中無時間煲湯嘅大忙人。

沙縣小吃

地址:黃大仙鳳凰新村環鳳街11號地舖

電話:6702 9616

文字來源:香港人.遊香港/圖片來源:kikiwong918、damian0xyw、ida88888888

相關文章:

【重慶雲吞小食】

全人手包製!新鮮豬肉

餃子店】

這篇文章 【家鄉小食!必試蒸餃!】 最早出現於 香港人遊香港

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽