【幫你裝飾?】垃圾放後車車尾 網民鬧爆無品車主
2017年09月19日11:04

三歲小朋友都知道,垃圾當然是放在垃圾桶,但有些人沒有公德心的人似乎總是不明白這個常識,總愛隨處扔掉垃圾,甚至把其他人的地方當作垃圾桶。最近網上流傳一段車 cam 影片,一名車主執拾車尾期間,將一件垃圾放到另一部私家車的車尾,被網民批評有欠公德。

從車 cam 上的日期顯示,事件發生於本周日 ( 17 日) 晚上八時半左右,當時一名「波子」車主正在處理車尾廂的物品,收拾完成後,隨手將一年垃圾放到身後一部汽車的車尾上,離開前車主神色詭異,回頭注視車尾上的垃圾大約三秒,最終仍沒有把它帶走,便登車離開。

影片昨晚於多個社交網站群組流傳,有網民批評這位車主欠缺公德心,此外,車主回頭凝望放置他人車尾的垃圾時之神情亦引起網民無限聯想,猜測對方當時的心態。

網民留言:

「有冇發現佢臨走時嘅眼神十分有趣,係咁超住架車,唔知佢有乜嘢奇怪諗法呢?佢架車貴過我架 ( 㗎 ) 啦,唔使心理唔平衡喎」

「其實係咪可以報警?」

「咁大個人好似冇讀過書,一 D ( 啲 ) 公德心都冇」

「仆 X 到咁,行 2 步都懶,真係好彩有 cam 」

「佢轉身前望住舊垃圾好依依不捨!」

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽