【仙女散花】夾斗車天降汽水罐 後車「硬食」超壯觀
2017年07月19日13:10

天光化日之下都可以看到「流星雨」?看真一點,完來全部都是汽水罐!日前網上流傳一段車 cam 影片,一名司機於公路行車期間,前方一部夾斗車突然散出大量汽水罐,仿如「流星雨」一樣,雨粉般的汽水罐擊中車頭玻璃發出砰砰聲,場面誇張。

根據車 cam 示顯的日期,事件發生於上周六( 15 日)下午近五時,當時車主駕車駛上高速公路向元朗方向行駛,突然左線前方一部夾斗車上散落大量汽水罐,擊中車輛車頭玻璃,不足五秒,夾斗車再次發動「進攻」,大批汽水罐再次如「流星雨」般灑落到車頭上,發出「劈里啪啦」的撞擊聲響,涉事車主最終只有無奈地於避車處停車避免再受「攻擊」。

不少網民都指場面「壯觀」,笑言如「好似睇星球大戰飛船亂飛一樣」,有人提醒車主應報警追究,並指過去曾經遇過同樣情況,最終警方成功拘捕有關人士。

網民留言:

「流星雨一樣咁似!」

「慘過中散彈槍」

「將軍澳大把呢d,一路行一路漏泥水 / 跌泥」

「應該停埋一邊即時報警,呢個情況我試過, 我以前冇片都捉得返」

「結尾好壯觀,好似睇星球大戰飛船亂飛一樣」

「電單車踩到,命都分分鐘冇埋」

關注我們Facebook專頁
    相關新聞
      更多瀏覽